latinica  ћирилица
10/04/2017 |  16:31 | Аутор: РТРС

Деветогодишња дјевојчица тужила Владу Индије

Ридима Пандеј је живи доказ да не можете бити премлади за борбу против климатских промјена.
Ридима Пандеј (Фото: ndtv.com) -
Ридима Пандеј (Фото: ndtv.com)

Ова деветогодишња Индијка тужила је владу своје земље зато што не ради на смањењу емисије штетних гасова из фабрика, возила и пољопривредних машина.

Она оптужује политичаре да су занемарили своју дужност да заштите младе и старе у Индији од загађења.

"Моја влада није успјела да регулише и смањи емисију гасова са ефектима стаклене баште, који изазивају екстремна климатска стања", рекла је Пандеј. "То ће утицати и на мене и на све будуће генерације".

Пандеј је поднијела тужбу пред Националним зеленим трибуналом, специјализованим судом у Индији који се бави случајевима повреде стања животне средине.

Њена тужба усмерена је на Министарство за животну средину, шуме и климу, као и на Централни одбор за контролу загађења у Индији.

Прошле недјеље суд је затражио од оба апарата да одговоре на тужбу у року од двије седмице.

Индија, земља коју насељава 1,25 милијарди људи, већ пати због посљедица климатских промјена. Посљедњих деценија смањење падавина и раст температура довели су до суша, тешког стања у пољопривреди и недостатка питке воде.

Такође, расте ниво мора, топе се хималајски глечери, а у појединим дијеловима земље долази до опасних поплава.

Пандеј је кћерка активисте за заштиту животне средине и није прво дијете у Индији које се побунило због загађења. Прошле године је шесторо тинејџера поднијело тужбу због загађења ваздуха у Њу Делхију, престоници Индије која је град са најгорим квалитетом ваздуха у држави.

Од десет градова свијета у којима је забиљежено најгоре загађење ваздуха, четири се налази у Индији. Такође, послије Кине и САД, Индија је највећи загађивач атмосфере.

Извор. Б92