latinica  ћирилица
12/04/2017 |  17:12 | Аутор: РТРС

Рак који „пуца“ у свој плијен добио име по групи „Пинк флојд“ (ВИДЕО)

Врста шкампа са великим клијештима која изазивају звучне ударе названа је „Пинк флојд“ по психоделик-рок бенду, саопштио је данас Природњачки музеј Универзитета у Оксфорду.
Рак који „пуца“ у своје жртве: "Synalpheus pinkfloydi" - Фото: PA
Рак који „пуца“ у своје жртве: "Synalpheus pinkfloydi"Фото: PA

Synalpheus pinkfloydi има клијешта чијим брзим затварењем ошамућује плијен, стварајући мјехур чија имплозија изазива звучни удар, прецизирао је Универзитет на свом блогу.

Тај звук који може достићи и јачину од 218 децибела – јаче од звука на просјечном рок концерту – довољно је јак да може да убије мање рибе.

Љускар који се може наћи на пацифичкој обали Панаме представљен је у јавном извјештају Музеја.

Домет овог „пуцња“ је до четири центиметра од клијешта, а креће се невјероватном брзином од 100 км/ч.

„Слушам 'Пинк флојд' од 1979. године и објављивања албума Зид, дакле од своје 14. Ово је била јединствена прилика да одам признање својој омиљеној групи“, објаснио је Сами де Грејв, шеф истраживачког одсека Природњачког музеја Универзитета у Оксфорду, који је писао извјештај о новој врсти и додао да га је опис шкампа подстакао на такво име.

„Сви (у одсјеку) смо обожаваоци групе и још прије неколико година смо се договорили да ако се појави шкамп са розе бојом, назваћемо га по славној групи“, додао је Де Грејв.

Ово је први пут да је британској рок групи указана таквa част, саопштио је Универзитет, не наводећи притом да ли се славни музичари осјећају почаствовано.

Извор: РТС, Бета