latinica  ћирилица
12/04/2017 |  20:19 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Рецепт за пуњену камилу- једно јело за цијело село

У Кини једу псе, а у Сахари-камиле. Гинисов рекорд у категорији "највеће јело" власништво је номадских Арапа - бедуина и зове се "бедуинска пуњена камила".
Камила (Фото:.biologija.rs) -
Камила (Фото:.biologija.rs)

Ако се зна да је двогрба камила тешка од 450 до 700 килограма, а једногрба од 250 до 550, тешко да ће овај Гинисов рекорд икада бити "потучен". Осим ако неки гурман не одлучи да "окрене слона".

Замислите ражањ и на њему камилу, у камили јагњад, а у њима пилиће, а у пилићима рибу, па у риби понеко јаје… Е, то је највеће јело на свијету.

Овај традиционални бедуински оброк се спрема за сватове и посебне забаве.

Припрема пуњене камиле на ражњу је врло стриктна и почиње њеним кувањем. Послије се претходно скувана камила пече, али напуњена труповима оваца, које су напуњене пилићима, који су опет напуњени рибом, која је напуњена јајима…

Иако се ауторско право на пуњену камилу приписује бедуинима, чувени чешки писац Богумил Храбал у свом дјелу "Служио сам енглеског краља", ово јело је назвао абисинијским (данашња Етиопија).

Храбал је дао и рецепт за овај абисинијски специјалитет:

заклана и очишћена камила
неколико стотина јаја (тврдо куваних)
двадесет ћурана
надјев од тридесет корпи кифлица
џак першуна
вреће зачина
ликер од трава које су људи жвакали, па испљунули 
корпа за веш пуна бибера
неколико стотина метара мљевеног коријења разног поријекла
двије антилопе печене на стотинама паковања бутера
неколико десетина килограма додатака који се држе у тајности.

Печене антилопе пуне се печеним ћуранима пуњеним надјевом у који се убацују тврдокувана јаја; све се то потом опет пече док се камила очисти од костију.

У завршној фази камила се пуни антилопама пуњеним ћуранима, са надјевом у коме су тврдо кувана јаја, а за то вријеме направи се жар од најмање троје кола дрва: прије стављања на ражањ све шупљине у камили, антилопама и ћуранима попуне се рибом.

Пријатно!...Или ипак не...

Извор: Спутњик