latinica  ћирилица
13/04/2017 |  15:04 | Аутор: РТРС

Двије милијарде људи користи загађену пијаћу воду!

Свјетска здравствена организација упутила је данас позив на узбуну због стања воде у свијету наводећи да скоро двије милијарде људи и даље користи пијаћу воду са фекалним материјама.
Загађена вода (фото:ceopom-istina.rs) -
Загађена вода (фото:ceopom-istina.rs)

- Данас скоро двије милијарде људи користи извор пијаће воде контаминиран фекалним материјама, што их излаже опасности да се заразе од колере, дизентерије, тифуса и полија - рекла је директорка одјељења за јавно здравље СЗО Марија Неира.

Процјењује се да је контаминирана пијаћа вода узрок пола милиона смртних случајева од дијареје сваке године.

Уједињене нације направиле су 2015. године списак 17 трајних развојних циљева које треба постићи до 2030. године. Један од њих је да се свима гарантује приступ води и прочишћавању воде и обезбиједи трајно управљање ресурсима воде.

Тај циљ не може да се постигне ако се не донесу мјере да се ефикасније искористе финансијска средства и повећају напори да се нађу нови извори финансирања, упозорила је СЗО у годишњем извјештају.

Према том извјештају, земље су за 4,9 одсто повећале годишње издатке за воду, прочишћавање и хигијену током три посљедње године. Ипак, 80 одсто земаља наводи да су средства издвојена за ту намјену и даље недовољна.

Да би се остварили циљеви трајног развоја УН у области воде и инвестирања у инфраструктуру, средства треба да се утроструче на 114 милијарди долара годишње, према подацима Свјетске банке.

Ту још нису урачунати трошкови одржавања, за шта СЗО предлаже да се нађу други извори финансирања, као на примјер порези.

Извор: Агенције