latinica  ћирилица
15/04/2017 |  14:00 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

"Аспен" планирао уништење залиха како би условио раст цијена лијекова

У интерној преписци путем електронске поште, која је доспјела у јавност, наводи се да су запослени у једној од водећих фармацеутских компанија "Аспен" позивали на славље због раста цијена лијекова за рак.
Вода и лијекови - Фото: илустрација
Вода и лијековиФото: илустрација

Према наводима британског дневника "Тајмс", особље "Аспена" планирало је током 2014. године, када је компанија била у спору са шпанским Министарством здравља око цијена, да униште залихе лијекова што би довело до раста цијене.

"Тајмс" истиче да је "Аспен" након куповине пет различитих лијекова за лијечење рака од британсдке компаније "Глаксо-Смит-Клајн" покушао да те исте медикаменте пласира у Европи по 40 пута већој цијени.

Компанија, чије је сједиште у Јужноафричкој Републици, а европско сједиште у Даблину, купила је пет лијекова 2009. године у склопу договора вриједног 273 милиона фунти.

Лист подсјећа да је цијена паковања лијека "бусулфана", који се користи у третману за леукемију, 2013. године у Енглеској и Велсу порасла са 5,20 фунти на 65,22 фунте.

Скоро четвороструко порасла је и цијена остала четири лијека, укључујући леукеран, који такође користе обољели од леукемије, и мелфалан за рак коже и јајника.

"Успјешно смо потписали нове споразуме за надокнаду и цијене. Раст цијена је у складу са циљаним цијенама у Европи, попут `леукерана` и више. То треба прославити", наводи се у преписци.

У другој преписци наводи се да је особље "Аспена" током спора око цијена разговарало о уништењу залиха.

Повећање цијена лијекова омогућено је "рупама у закону" и то користе фармацеутске компаније када је исти медикамент под другим именом.

Извор: Срна