latinica  ћирилица
22/04/2017 |  09:58 ⇒ 10:42 | Аутор: РТРС

Дјеца која користе смартфоне и таблете спавају краће

Дјеца која проводе вријеме играјући се на паметним телефонима и таблетима спавају краће од својих вршњака која не користе ту врсту технологије, тврде научници.
Дјеца и мобилни - Фото: Screenshot
Дјеца и мобилниФото: Screenshot

Студија је показала да је сваки сат проведен уз екран осјетљив на додир повезан са 15 минута краћим сном.

У студији Универзитета Биркбек у Лондону учествовало је 715 родитеља дјеце млађе од три године.

Постављана су им питања о томе колико често се њихово дијете игра с паметним телефоном или таблетом и навикама везаним за спавање.

Резултати су показали да су дјеца која користе телефоне спавала дуже током дана, а краће током ноћи. Истраживачи су установили да би сваки сат коришћења екрана на додир скратио сан за 15 минута.

"То није много времена за неког ко спава 10-12 сати дневно одједном, али сваки минут је важан за развој дјеце јер сан има бројне предности", рекао је доктор Тим Смит.

С друге стране, студија је показала да дјеца која користе екране осјетљиве на додир брже развијају моторичке способности.

"Ови подаци могу да буду варљиви јер је ријеч о технологији која се релативно још налази у повоју, због чега је прерано доносити овакве тврдње", додао је Смит.

Истраживачи савјетују да родитељи дјеци поставе границе, односно да одреде колико времена дијете смије да проведе користећи паметан телефон или таблет.

Извор: Агенције