latinica  ћирилица
25/04/2017 |  18:58 ⇒ 18:59 | Аутор: РТРС

Србија добија банку репродуктивних ћелија и ткива

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње, који подразумијева оснивање банке репродуктивних ћелија и ткива, у којој ће се чувати и ембриони.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Примјена овог закона омогућиће брачним и ванбрачним партнерима, женама без партнера или појединцима да чувају своје репродуктивне ћелије за будућу потпомогнуту оплодњу, која ће бити доступнија онима који желе потомство, а која ће помоћи и у борби за демографски опоравак земље.

Супружници или ванбрачни партнери имају могућност даровања ембриона који су настали у поступку вантјелесне оплодње, а од којих су одустали, уз обавезно спровођење процедуре, која подразумијева и правно и психо-социјално савјетовање.

Даривање репродуктивних ћелија или ембриона је добровољно, а неће се наплаћивати паровима који их буду користили за добијање потомства.

Право на чување репродуктивних ћелија, односно ткива имаће и малољетници за које постоји опасност да ће трајно остати неплодни због медицинских разлога.

Закон утврђује и правила рада и државних и приватних клиника, банака дарованих репродуктивних ћелија и ембриона, управе за биомедицине и инспекцијске службе.

Дефинисани су и поступци добијања, обраде, испитивања и расподјеле репродуктивних ћелија, њиховог продуженог чувања, правила њиховог увоза и извоза, мјере надзора и инспекције у центрима који се баве потпомогнутом оплодњом.

Замрзавањем ембриона парови ће имати могућност да чувају ембрионе из претходних покушаја вантелесне оплодње и да из искористе у наредном поступку.

Новим законом и даље је забрањено сурогат материнство, прије свега због могућности злоупотребе.

Посланици су усвојили и Закон о трансфузијској медицини, који предвиђа да умјесто досадашњих 47 болничких банака крви трансфузиолошких служби у Србији буду само четири овлашћена центра за прикупљање, обраду, тестирање и дистрибуцију крви.

Центри ће бити у Нишу, Новом Саду, Београду и Крагујевцу, а биће повезани информационим системом како међусобно, тако и са свим болницама.

Извор: СРНА