latinica  ћирилица
01/05/2017 |  15:42 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

Месождерка "једе" болести

Ефикасна је код стрептокока, стафилокока, пнеумокока, кашља, бронхитиса и погодна за дjецу. Умирује желудац, мучнину и повраћање, чак и код трудница, помаже код катара бешике.
Росуља (Drosera rotundifolia) (Фото: Michael Gasperl/Wikipedia) -
Росуља (Drosera rotundifolia) (Фото: Michael Gasperl/Wikipedia)

Росуља (Drosera rotundifolia)  припада породици месождерки јер тамани мале инсекте и муве. Када се неки инсект случајно залијепи на лист прекривен црвенкастим жлијезданим длакама, на којем се лучи течност налик роси, у кратком времену буде сварен. Због течности која свјетлуца на сунчевим зрацима, биљка је названа росуља, а народ је зове росна трава и росица. Из њеног "загрљаја" инсект не може да побегне па је зову и муволовка.

Најчешће расте на киселим и влажним мочварним земљиштима, као и на тресетиштима међу маховином. Због сталне употребе пестицида и других хемијских препарата убрзано нестаје, па је код нас заштићена врста. На Власини постоји власинска росуља, која само ту успијева и не може да се пресади у други дио Србије. Од 170 врста колико је има, слична власинској може да се нађе на Старој планини и Млачишту у регији Чемерника, ка Грделичкој клисури. Због неконтролисаног уништавања и изузетне љековитости, росна трава је заштићена и у многим европским земљама.

Љековити је дио изнад коријена, док биљка цвета од јуна до краја августа. Бере се у јулу и августу, суши у танком слоју на промаји у хладу, да би очувала боју, а потом у тамној стакленој боци. Од љековитих састојака највише има нафтохинонских деривата, прије свега плумбагин и дрозерин. Због нафтохинона ефикасно дјелује на стрептококе, стафилококе, пнеумококе, па је погодна за дјецу. У завидним количинама садржи и танине, органске киселине, бојене материје, соли калијума и калцијума...

У виду чаја дјелује против кашља, бронхијалног катара, бронхитиса, хроничне промуклости, грча у грудима. Дјелотворна је и код других плућних болести, напада гушења, катара ждријела, па чак и кашља туберкулозних болесника. Да помаже код туберкулозе потврдио је и Пастеров институт у Паризу, који је приликом извођења огледа установио да само мали додатак росуље култури бацила туберкулозе тренутно зауставља њихов раст.

Препоручује се и као средство за умирење код поремећаја варења. Посебно је дјелотворно код надражаја на повраћање, код јутарњег повраћања трудница, код јаког осјећаја глади, али и код катара бешике.

Сок за курје око

Од свјеже биљке циједи се сок који се користи за спољашњу употребу код брадавица и курјег ока. Сок се директно накапа на проблематични дио коже и остави да се осуши. Поступак се понавља све док кожа не постане чиста.

Чај за све тегобе

Без обзира о којој се од наведених болести ради, припрема се универзални чај. За једну шољу одваја се 1 кашичица осушене и уситњене росуље, сипа у кључалу воду и остави да одстоји 20 минута. Након тога се проциједи и пије у малим гутљајима, а дневно једна до двије шоље чаја.

Код катаралних болести чају може да се дода мед или смеђи шећер. Дневну количину чаја не би требало прекорачити јер може доћи до напада кашља, чак и грчева у грудима и гушења.

Извор: Вечерње новости