latinica  ћирилица
09/05/2017 |  16:51 | Аутор: РТРС

Да ли марихуана спречава деменцију?

Марихуана побољшава процес учења и памћење, откривено је у студији у оквиру које су вршена тестирања на старијим мишевима. Слично тестирање биће обављено и на људима до краја ове године.
Конзумирање марихуане - Фото: илустрација
Конзумирање марихуанеФото: илустрација

Истраживачи су дали ниску дозу тетрахидроканабинола (ТХЦ) мишевима различите старости у оквиру испитивања чији је циљ био утврђивање утицаја старења на мозак. Научници су тестирали памћење глодара и открили да су старији мишеви који су примили ТХЦ имали подједнако добро памћење као млади мишеви.

"ТХЦ је вратио когнитивне способности старијих мишева на ниво који су имали у младости. Такође, састојци марихуане могу да се опораве дијелови мозга задужени за расположење, памћење, осјећај бола и слично", рекао је Андрас Билкеи-Горц који је водио студију.

Међутим, када су научници дали ТХЦ младим мишевима, они су лошије обављали задатке од оних који нису добили тај састојак.

"Дејство је потпуно супротно код младих мишева", устаниовио је Билкеи-Борц.

Такође, истраживачи истичу да добијени резултати не значе да старије особе треба да узимају марихуану, јер се ТХЦ мора администрирати искључиво под надзором љекара.

Извор: Агенције