latinica  ћирилица
17/05/2017 |  12:23 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Како да убрзате метаболизам без обзира на године

Како старимо, наш метаболизам почиње да се успорава, због чега мршављење и сагоријевање унесених калорија постаје све теже.
Салата - Фото: илустрација
СалатаФото: илустрација

Међутим, постоје начини да га убрзамо и припремимо за сагоријевање масних наслага, без обзира на године.

Представљамо вам неке од начина:

Вјежбајте прије доручка

Ако тренирате прије доручка, лакше ћете се разбудити, али и подстаћи метаболизам. То је оптималан начин сагоријевања масноћа, будући да је током ноћи ваш организам био у стању гладовања.

Довољно је и да прошетате пола сата, прије него што поједете први оброк.

Доручкујте кад сте гладни

Многи мисле да је најбоље доручковати одмах по буђењу, али свако треба да слуша свој организам. Студије су показале да одлагањем доручка можете позитивно утицати на многе гене који регулишу наш метаболизам.

Једите поврће за доручак

У зависности од тога шта ћете одабрати да једете, зависи и ниво шећера у вашој крви, као и способност сагоријевања калорија и наредни избори оброка.

Салата са неком намирницом богатом протеинима далеко је бољи избор од пецива, односно рафинисаних угљених хидрата, који само стварају нагли скок, а затим и пад нивоа шећера у крви.

Једите јаја, сланину, младе сиреве и сличне намирнице уз шпинат или друго листнато и сезонско поврће уз додатак здравих масноћа, попут маслиновог уља.

Правите размаке од пет сати између оброка

Пет сати се многима чини као вјечност између два оброка, али то је једини начин да ваше тијело сагори масноће, прије него што унесете још хране.

Ако стално нешто грицкате, ваше тијело ће сагоријевати оно што уносите, умјесто да се "посвети" трошењу масних наслага.

Нека вам вечера буде најмањи оброк

Највише хране потребно вам је током дана, када сте активни. Увече, када се организам полако припрема за тоњење у сан, треба да смањите оброке и искористе прилику да одморите систем органа за варење.

Одаберите квалитетне протеине попут немасних меса и рибе, као и здравих масноћа и поврћа. Избјегавајте преједање ком су многи склони послије напорног радног дана.

Извор: Б92