latinica  ћирилица
23/05/2017 |  07:08 ⇒ 24/05/2017 | 08:18 | Аутор: РТРС

22 мртвих у нападу у Манчестеру, нападач Салман Абеди (ФОТО/ВИДЕО)

Безбједносни званичници истражују напад у Манчестеру у којем су погинуле 22 особе а повређено је 59. Нападач је 23-годишњи Салман Абеди. Џихадисти Исламске државе преузели су одговорност. Траје потрага за несталима послије експлозије, а идентификоване су прве жртве.

19.19... Само неколико сати након терористичког напада у Манчестер Арени, нападнута је џамија у том граду. Врата Исламског центра у Олдхаму запаљена су и јако оштећена.

18.55... Салман Абеди изршио је самоубилачки напад у Манчестеру, рекао је шеф манчестерске полиције Јан Хопкинс.
Он је новинарима рекао да је за синоћњи напад у којем је убијено 22 људи одговоран двадесетдвогодишњи Абеди, преносе британски медији.

Ројтерс је раније јавио да британски званичници вјерују да је Абеди у Манчестер дошао возом из Лондона.

16.55... Мушкарац осумњичен за самоубилачки бомбашки напад је идентификован као 23-годишњи Салман Абеди, објавио је Си-Би-Ес њуз.

16.45... Премијер Велике Британије Тереза Меј изјавила је да полиција, заједно са службама безбједности, истражује да ли су још неке особе умијешане у самоубилачки бомбашки напад у Манчестеру, у коме су страдале 22 особе. Мејова је рекла да су јој из полиције потврдили да заједно са безбједносним службама покушавају да открију да ли је шира група људи била умијешана у напад у Манчестеру.

Британски премијер је истакла да ће се и полиција и безбједносне службе у будућности потрудити да учине јавне догађаје безбједнијим, како би људи могли да уживају у сличним догађајима током љета, а да се осјећају безбједним.

16.05... САД још нису потврдиле да је Исламска држава повезана са самоубилачким бомбашким нападом у Манчестеру иако је та милитантна организација преузела одговорност, рекао је данас високи амерички обавјештајни званичник.

"Исламска држава је преузела одговорност за напад у Манчестеру, али они то раде буквално за сваки напад. Ми нисмо потврдили да постоји веза", рекао је Ден Коутс, директор америчке Националне обавјештајне службе.

Коутс је дао ову изјаву пред сенатском комисијом за оружане снаге.

15.30... Полиција је издала налоге за хапшења, један у Волеј Ренџу, а други у Фоловфилду гдје је извршена контролисана експлозија у оквиру истраге о нападу у Манчестеру.

14.50... Велики број људи и даље је у тешом стању, а 12 дјеце је хоспитализовано након самоубилачког бомбашког напада у Манчестеру у вријеме концерта пјевачице Аријане Гранде, рекли су данас болнички извори.

"Велики број појединаца има веома озбиљне повреде и њима је потребна интензивна њега. Многи ће остати дуго у болници", рекао је Џон Роуз, званичник центра за здравство и социјалну заштиту Манчестера.

Он је рекао да је 12 дјеце пребачено у дјечију болницу у Манчестеру.

"Друга болница примила је већином одрасле, али ће и они бити пребацивани у друге центре", рекао је Дејвид Ратклиф, директор амбулантне службе.

У међувремену, полиција је идентификовала двије жртве синоћњег напада - 18-годишњу Џорџину Календер, која се раније фотографисала са пјевачицом, и осмогодишњу Сафи Роуз Русос.

Сафи Роуз је била на концерту заједно са мајком Лизом Русос и сестром Ешли Бромич. Мајка и сестра су повријеђене и пребачене су у болницу.

14.00... Полиција је ухапсила 23-годишњег мушкарца у вези са нападом у Манчестеру, саопштила је полиција, пренио је "Гардијан".

Полиција је саопштила да је младић ухапшен у јужном дијелу Манчестера.

Лист наводи да је полиција ухапсила још једног мушкарца у тржном центру "Арндејл", али према сазнањима снага безбједности он није повезан са синоћњим нападом.

13.00... Британски премијер Тереза Меј рекла је да полиција вјерује да зна идентитет починиоца напада у Манчестеру у којем је погинуло 22 људи, али име те особе за сада неће бити објављено.

Она је рекла да је ниво пријетње Британији и даље веома висок. У обраћању новинарима испред зграде Владе Мејева је рекла да ће сви одговорни, ако их има више, бити изведени пред лице правде, пренио је "Гардијан".

Она је изјавила да полиција вјерује да је нападач био сам, али да се то и даље истражује. Мејева је похвалила љекаре и медицинско особље за храброст и пожртвованост у третирању повријеђених и најавила додатна средства снагама полиције.

Британски премијер је, такође, најавила да ће подручје око "Манчестерске арене" бити затворено извјесно вријеме.

Она је најавила да ће током дана отпутовати у Манчестер, гдје ће се састати са званичницима и потврдила да је суспендована изборна кампања.

"Тешко дани предстоје. Треба да се сјећамо настрадалих и поменемо све оне који су помогли. Наш начин живота ће увијек превладати", рекла је она.

10.44...Припадници терористичке организације Исламска држава објавили су на друштвеним мрежама видео снимак у којем су преузели одговорност за напад, јавио је портал Акхбар Ирак.

Полицијски званичник у Манчестеру изјавио је да полиција експлозију третира као терористички напад и да верује да је нападач деловао сам и да је погинуо у експлозији.

Нагађа се да је напад био најављен путем друштвених мрежа. 

08.40...Јутро након стравичне експлозије на концерту америчке поп звијезде Аријане Гранде у Манчестеру доноси нови биланс жртава. Према новим извјештајима полиције, страдало је 22 људи, а међу њима је и нападач.

Шеф манчестерске полиције Јан Хопкинс изјавио је јутрос да је полиција увјерена да је нападач који је активирао бомбу, погинуо у експлозији, као и да је он сам извео напад, преноси британски Гардијан.

Вејрује се да је он "носио импровизовану експлозивну направу", као и да ће истрага утврдити да ли је он био дио неке терористичке мреж.

Медији у Британији наводе и да до сада још нико није преузео одговорност за напад, али да је он можда најављен путем друштвених мрежа.

До експлозије је дошло испред хале одмах након завршетка концерта када су људи излазили. На концерту је било око 20.000 људи, углавном дјеце и младих.Након експлозије било је доста опречних информација о броју експлозија, као и да информација о пуцњевима, о наводном наоружаном нападачу.Из Манчестер арене наводе да је ријеч о једној експлозији.

07.45...Страхује се да би број жртава могао још да расте. Из Хитне помоћи наводе да су 59 људи одвели у болнице широм града, као и да је велики број лакше повријеђених примио помоћ на лицу мјеста.

Узроци и даље нису познати, али из полиције наводе да је могуће да је ријеч о тероризму, као и да се вјерује да је ријеч о бомбашу самоубици. 

Из Хитне помоћи апелују на грађане да их зову само у случају ситуација опасних по живот. На лицу мјеста налази се велики број полиције, стигла је и контрадиверзиона јединица са псима. Хеликоптер кружи око хале.

Портпарол Аријане Гранде саопштио је да је она добро.

Полиција је на Твитеру упозорила грађане нешто око два сата послије поноћи да ће извршити контролисану експлозију због сумњиве торбе која је пронађена у близини хале у којој је био концерт. Није било опасности, у торби су биле само ствари.

Сјведоци који су у тренутку експлозије били у Манчестер арени након концерта Аријане Гранде наводе да је у хали дошло до стампеда, панике, да су дјевојчице вриштале...

“Чула се гласна експлозија из арене, осјетио се потрес и онда су сви почели да вриште и кренули да изађу. Док смо излазили много полиције је долазило ту, све је било окружено полицијом“, изјавила је за “Гардијан“ Хана Дејн која је била на концерту.

"Био сам у тоалету када сам чуо гласну експлозију одмах након завршетка концерта када су људи већ почели да излазе. Људи су почели да бjеже. Видио сам људе који трће и вриште у једном правцу у друге који се враћају из тог смјера и исто раде. Обезбјеђење је такође трчало. Виђате стално овакве ствари у вестима и никада не очекујете да се и вама догоде. Само сам потрчао да обезбиједим да је моја сестра безбједна“, каже 17-годишњи Оливер Џонс који је на концерту био са својом 19-годишњом сестром.Полицијски извјештај о нападу

Двадесетогодишња Ерин Мекдагл из Њукасла каже да се на крају концерта чула гласна експлозија, као и да су свјетла била упаљена, па су знали да то није део концерта. Према њеним ријечима, било је много дима.

“Гаријан“ преноси и изјаве људи из хале да су видели крваве људе, као и да су припадници објезбеђења износили повријеђене.

У нападу испред Вестминстера у центру Лондона 22. марта ове године када је Британац Халид Масуд аутомобилом улетио међу пјешаке повређено је више од 50 људи, а четворо је убијено. Масуд је током напада убијен, а одговорност за напад преузела је Исламска држава.

Европа се током протеклих неколико година суочила са више терористичких напада, почевши од напада на Шарли Ебдо у јануару 2015. године. Потом се у новембру исте године догодио напад на Батаклан, такође у Паризу. У марту 2016. терористички напад догодио се у Бриселу, у јулу у Ници, а за католички Божић те године у Берлину. Током новогодишње ноћи терористички напад догодио се у Истанбулу.

Аријана Гранде је америчка поп пјевачица и глумица. Рођена је 1993. године. Објавила је до сада три албума и њену публику углавном чине тинејџери.

Наводи се и да ју је “Тајм“ 2016. уврстио на листу 100 најутицајнијих људи на свијету, као и да има велики утицај на друштвеним мрежама гдје је друга најпраћенија особа на Инстаграму.

Ово је био први од три њена заказана концерта у Британији.

Извор Агенције