latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:03 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Бањалука: Уредити област кабловске канализације (ВИДЕО)

На сједници града Бањалука одборници су расправљали о Приједлогу одлуке о висини накнаде за постављање кабловске канализације за комуникацијске каблове и системе. Кабловски оператери убудуће граду би требало да плаћају накнаду од које се очекује додатни приход у буџету.
Скупштина Града Бањалука - Фото: РТРС
Скупштина Града БањалукаФото: РТРС

Опозиција сматра да је до сада ова област била неуређена и постављају питање одговорности надлежних служби које до сада нису реаговале на бесправно грађење и рад телекомуникационих мрежа и узурпацију десетина километара кабловске канализације.

Независни одборник у Скупштини града Бањалука Зоран Талић оцијенио је да приједлог одлуке о кабловској канализацији треба доста дорадити, јер регулише само изградњу нове кабловске канализације, али не рјешава питање нелегално изграђене канализације.

"И ако буде реализована нова одлука, средства која се буду прикупљала биће мала. С друге стране, иако би приход од накнада за нелегално изграђену канализацију био много већи, та средства се не прикупљају", рекао је Талић.

Према приједлогу одлуке, кабловски оператери убудуће би требало да граду плаћају накнаду од 10 пфенинга без урачунатог ПДВ-а, по метру за коришћење путног и осталог земљишта за постављање кабловске канализације. Овим би градски приходи требало да буду повећани за 200.000 марака на годишњем нивоу.

"Град по том основу до сада није наплатио на једну КМ прихода, иако неке друге локалне заједнице од кабловских оператера уредно наплаћују одређене накнаде за постављену кабловску канализацију", рекао је градоначелник Игор Радојичић.

Пред одборницима су и приједлози о измјенама регулационих планова, извјештаји о раду градских предузећа и Акциони план запошљавања за 2017. годину.