latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:05 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Ђокић-Фергусон: Надлежни да буду одговорни према уставним обавезама Српске

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић поручио је да приликом измјена и допуна Стратегије развоја енергетике Републике Српске до 2035. године надлежни морају остати крајње одговорни према уставним обавезама и надлежностима Српске.
Ђокић - Фергусон (фото: www.vladars.net) -
Ђокић - Фергусон (фото: www.vladars.net)

Ђокић је током разговора са амбасадором Велике Британије у БиХ Едвардом Фергусоном рекао да финалну верзију допуне стратегије треба да усвоји Влада, а потом и Народна скупштина.

Он је нагласио да се о Оквирној стратегији развоја сектора енергетике БиХ не може говорити све док Федерација БиХ не усвоји своју стратегију развоја те области, саопштено је из ресорног министарства.

Ђокић је у име Владе Републике Српске захвалио британској амбасади која је ангажовала консултантску кућу "Пе-ве-це" да помогне у ажурирању Стратегије развоја енергетике Републике Српске до 2035. године.

Он је подсјетио да Српска са Великом Британијом има развијену сарадњу, те да је Велика Британија, захваљујући изградњи Термоелектране Станари други инвеститор у БиХ.

Саговорници су размијенили мишљење и о могућностима за унапређење економске сарадње, а Ђокић је навео да Српска располаже значајним ресурсима који нису довољно искориштени, те да треба охрабрити инвеститоре да са повјерењем улажу у регион.

- Морамо се борити да се овај регион наметне као мост између Истока и Запада и искористити предности и потенцијале којима располажемо - рекао је Ђокић.

Фергусон је рекао да са ресорним министарством има одличну сарадњу када је ријеч о изради допуне Стратегије енергетике Републике Српске, те да очекује да до краја мјесеца буде завршена финална верзија.

Саговорници су разговарали о економској и политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ.

Извор: СРНА