latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:28 ⇒ 24/05/2017 | 08:17 | Аутор: РТРС

Скандалозно - У Месној индустрији "Импро" нема мјеста за спомен-плочу српским борцима! (ВИДЕО)

За српске ратне ветеране у приједорској месној индустрији "Импро" изгледа да више нема мјеста. Нови власник из Цазина увео је нова правила рада. Прва одлука, коју је донио након преузимања од аустријске ХЕТЕ, била је уклањање спомен- плоче за пет погинулих бораца ВРС, радника "Импра". И на томе се није зауставио.
Спомен-плоча погинулим српким борцима радницима "Импра" - Фото: Screenshot
Спомен-плоча погинулим српким борцима радницима "Импра"Фото: Screenshot

Погинули су бранећи Републику Српску и имали мјесто на спомен-плочи палим борцима приједорског „Импра“,гдје су радили. Данас су засметали новим власницима из Цазина. На захтјев „Агро Холдинга“ Борачка организација Приједор плочу је уклонила. Усмено образложење било је кратко и јасно!

"Та плоча наводно смета за пословне контакате са људима који ће куповати производњу из Импра", рекао је Зоран Предојевић, предсједник Борачке организације Приједор. 

Спомен- плоча петорици палих бораца пренесена је у спомен-собу у Брезичанима, надомак некадашњег „Импра“.

Захтјев за скидање плоче палим борцим,а по свему судећи, овдје је био само почетак приче. Некад у "Импру", а данас у Агро Холдингу по захтјеву новог власника из Цазина ради се према тзв. "халал програму". 

У то се увјерио и месар Стојан Чараковац. Након 25 година радног стажа у „Импру“, отишао је у Агро Холдинг тражећи посао. Исламске услове рада издржао је тек један дан.

"Њихов човјек по њиховом обичају када коље животињу, виче алах уегбер. Ја то не могу. Радио сам само један дан на њихов начин и даље нисам могао. Није ми ни плаћен тај дан, нити ми треба", каже Чараковац.

Чараковац није једини. Није запамћено, кажу, да након клања говеда, хоџа чита молитву, што се догађа у приједорској месној индустрији. Погони "Импра" су, тврде упућени, били опремљени најсавременијим машинама за прераду меса. Данас нема ништа осим импровизованих клаоница, а укинута је и линија за прераду свиња.

“Агро Холдинг“ месо извози у исламске земље.Један од власника „Агро Холдинга“ којег смо контактирали није желио да коментарише.

Незванично сазнајемо да иза куповине „Импра“ стоје ,између осталог, и неки од бивших чланова Исламске заједнице у БиХ. Новац за цијелу „Импрову“ причу наводно стиже из арапских земаља. Да од тога немају ништа ни овдашњи ситни произвођачи стоке, показује чињеница да цазински власници у оквиру своје производње имају и узгој говеда.