latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:30 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Римски град у Скеланима-адут у кандидатури Сребренице за престоницу културе (ВИДЕО)

Римски град у Скеланима, археолошки локалитети, мозаици – главни су адути у канидадтури општине Сребреница за Европску престоницу културе 2024. године. Ово је закључено данас у Скеланима, на научном скупу и презентацији римског града.
Скелани - археолошко налазиште - Фото: СРНА
Скелани - археолошко налазиштеФото: СРНА

Мозаици, камени споменици културе, базилике и римске грађевине у Скеланима имају непроцјењиву вриједност- истичу археолози.

"Значај археолошког локалитета Скелани је огроман не само у нашим локалним оквирима него и у свјетским зато што се ради о једном римском муниципију тј. граду који је тај статус добио у 1. вијеку", рекла је археолог Ивана Грујић.

Милица Котур из Министарство просвјете и клутуре РС је истакла да је откриће овог локалитета нешто највеће што днас имамо.

Многобројне палате, базилике, трг, управне зраде, царина, мозаици -само су дио овог невјероватног комплекса.
Управо ове вриједности кандидују Сребреницу за најужи избор европску престоницу културе

"Мислим да Скелани испуњавају све критеријуме, да има мноштво туристичких, културно-историјских и природних адута", истакла је Нада Јовановић, директор Туристичке организације РС.

Захваљујући томе, у Скеланима је отворен музеј који редовно посјећују туристи, највише из Русије.

Читав пројекат добија на значају оснивањем националног парка Дрина који ће обухватити и Скелане.

"Са Националним парком Тара то ће бити један парк природе који ће овај дио територије до Андрићграда ујединити у комплекс веома значајан за развој туризма", додао је Радомир Павловић, члан научног тима за презентацију.

До краја године, како је најављено, биће урађен мастер план пројекта "Европски град културе"м а реализацијом овог пројекта и номинацијом, Сребреница би могла добити најмање 50 милиона евра за развој и улагања.