latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:30 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

У БиХ врло мале количине нуклеарних материјала

Чланови Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ констатовали су данас у разговору са генералним директором Међународне агенције за атомску енергију Јукијем Аманом да БиХ нема нуклеарних постројења и да има врло мале количине нуклеарних материјала и радиоактивних извора.
Радиоактивни отпад - Фото: ТАНЈУГ
Радиоактивни отпадФото: ТАНЈУГ

Током састанка, на којем су Заједничку комисију представљали замјеник предсједавајућег Борислав Бојић и чланови Шемсудин Мехмедовић и Ханка Вајзовић, истакнуто је да се основне активности када је ријеч о радијацији, своде на кориштење извора зрачења, претежно у медицини и нешто мање у индустрији.

Чланови Заједничке комисије упознали су Амана и његове сараднике са активностима Заједничке комисије и оба Дома Парламентарне скупштине БиХ у вези са Трговском Гором - потенцијалним складиштем нуклеарног отпада у Хрватској, које је на самој граници БиХ.

"Познат је став БиХ у вези са Трговском Гором који је изражен доношењем неколико декларација и резолуција на разним нивоима власти у БиХ којима се изражава забринутост због поступака Хрватске у вези са планом за одлагање нуклеарног отпада у близини границе са БиХ", саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Један број чланова Заједничке комисије укључен је у рад ширег радног тијела које је формирао Савјет министара БиХ, а које чине представници свих надлежних институција са задатком да проводи активности које се односе на праћење корака које предузима Хрватска по овом питању и благовремено одговара на њих.

Амано је изразио задовољство због сусрета са члановима Заједничке комисије, те истакао значај активности институција БиХ у заштити околине, бројним пројектима које Агенција реализује у БиХ, посебно онима значајним за медицину, те рад неких агенција којима је приоритет јачање и изградња безбједног окружења за грађане.

Он је позвао чланове Заједничке комисије и Парламентарне скупштине БиХ да се и у наредном периоду укључе у процесе који, осим израде легислативе у складу са стандардима УН и ЕУ, треба да подрже институције и агенције које дају непосредан допринос стварању безбједног окружења и постизању стандарда које ће и у будуће уврштавати институције БиХ у процесе потпуно кредибилних партнера Међународне агенције за атомску енергију.

Извор: СРНА