latinica  ћирилица
24/05/2017 |  13:38 ⇒ 13:40 | Аутор: РТРС

Плави борац против тумора

Сјајни и љубичасти плодови патлиџана су пријатно горког укуса, смањују холестерол и штите од тумора.
Патлиџан - Фото: Screenshot
ПатлиџанФото: Screenshot

Плави патлиџан у Србији мало гајимо, па га мало и једемо. А требало би много више јер здравствени стручњаци кажу да је овај патлиџан једна од најљековитијих врста поврћа. Има превентивно, али и куративно дјеловање на људски организам.

Осим што је тако неутралног укуса и личи на месо (па је велики изазов за креативне куваре и куварице), плави патлиџан је и веома добар за здравље ако се користи са што мање масноћа. Сам је готово дијеталан, у стотину грама има само од 26 до 29 калорија, па ако се једе печен, куван или пржен на минимуму масноће, утиче на мршављење будући да садржи готово 93 одсто воде и доста влакана која подстичу варење.

Међутим, много је значајнија његова функција антиоксиданса, пошто обилује антоцијаном, насунином и флавонином, познатим антиоксидансима. Дјелује противупално, антиалергијски и у борби против слободних радикала и канцерогених материја. Треба ли подсјећати да су антиоксиданси највећи чувари ћелија од оштећења и пропадања?

Што се срца тиче, оно се радује патлиџану. Целулоза тера дигестивни тракт на рад, а пектин снижава холестерол. Фитохемикалија сапонин штити организам од алергија, тровања, упала, рака. Из Америке стиже научно потврђена вијест да патлиџан, пун влакана, минерала и хипогликемичких ензима, истовремено регулише и ниво шећера у крви. Осим тога, зауставља дуже, досадно и опасно крварење из носа.

Како се узгаја плави патлиџан?

Најважнији услови за узгој су – сунце и топлота, а затим заливање, односно да има довољно влаге и по томе је врло сличан паприци. Узгајате га из пикираног расада и то након што престану мразеви. Засадите расад у редове размака 70 цм, с тим да у реду једна од друге буду удаљене око 40 цм. Било би најбоље да се у јамице (оџаке) стави и стајско ђубриво као први слој, а касније се може додавати минерално ђубриво.

Након што их засадите у јамице и затрпате земљом, залијте их с најмање један литар воде. Немојте журити с првим окопавањем – учините то тек три до четири недеље након садње и немојте га садити стално на истом мјесту јер ће дати слабији род. Садите га на земљи на којој су предусејви биле ротква, салата или млади лук, а избјегавајте мјеста гдје сте узгајали парадајз или кромпир. Током узгоја било би добро орезивати и прикраћивати врхове листова биљке. Врхове кратите када патлиџан развије од пет до шест плодова. Гране које не доносе цвијет одстраните.

Извор: Новости