latinica  ћирилица
30/05/2017 |  21:03 | Аутор: РТРС

Све мање младих у Европи пуши

ЕУ биљежи пад укупне стопе пушења у 28 држава чланица, али је истовремено све већи број младих Европљана који користе дуванске производе, упозорила је Европска комисија.
Одвикавање од пушења - Фото: илустрација
Одвикавање од пушењаФото: илустрација

Европска комисија је поводом 31. маја, Свјетског дана борбе против пушења, објавила истраживање које указује да је укупна стопа пушења у ЕУ пала на 26 процената.

Међу младима старости од 15 до 24 године тај проценат је са 25 одсто у 2014. години скочио на 29 процената у 2017. години. "Повећање процента пушача међу младима осликава хитност спровођења Директиве о дуванским производима која забрањује "атрактивне цигарете" намењене привлачењу младих људи специфичним укусима, малим паковањима, обмањујућим садржајима на паковањима.

Од маја ове године сви такви прозводи морају да се уклоне са ЕУ тржишта. Од земаља чланица се тражи да расположивим средствима додатно заштите младе и информишу грађане о штетности дувана", изјавио је европски комесар за здравље и безбедност хране Витенис Андриукаитис.

У ЕУ постоје значајне разлике међу земљма чланицама када је у питању проценат пушача. Највише стопе биљеже Грчка (37%), Буграска и Француска (36%) и Хрватска (35%). Најмања стопа пушења биежи се у Шведској где дуван користи 7 % популације.

Истраживање Европске комисије указује да 63 одсто испитаника сматра да би у ЕУ и електронске цигарете требало да буду забрањене на местима гдје је забрањено пушење. За униформно неозначена паковања цигарета залаже се 46 процената испитаних грађана ЕУ.

Извор: Б92