latinica  ћирилица
01/06/2017 |  12:12 ⇒ 12:14 | Аутор: РТРС

Храна утиче и на расположење

Ево зашто није мудро заборавити да угљени хидрати постоје.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Кад желимо да смршамо, први потез најчешће је да из јеловника избацимо хљеб, пасту и генерално све што има и само "у" од угљених хидрата.

Али, ако је то и ваша тактика, постоји неколико ствари на које би требало да обратите пажњу. Ако потпуно избаците угљене хидрате из исхране, могући су симптоми анксиозности, нагле промјене расположења и напади необјашњиве туге.

- Када тијелу не пружамо довољно угљених хидрата, наше расположење се драстично мијења - каже др Линди Коен, нутрициониста из Аустралије.

Угљени хидрати су "окидач" за лучење хормона који су задужени за љепо расположење.

- Ако наше тијело не производи довољно ових хормона, то може да доведе до депресије, што је само још један у низу разлога зашто је избалансирана исхрана толико важна, и зашто у њој морају бити заступљене све најважније групе намирница - каже др Коен.

Постоји снажна веза између онога што једемо и онога како се осјећамо, а мозак је тај који бира шта ћемо и када јести, и храна коју бирамо једнако је важна за наше ментално здравље као и за физичко.

- Ако потпуно избаците угљене хидрате из исхране, велика је вјероватноћа да ће се након неког времена јавити први симптоми анксиозности и депресије, што значи да су мање шансе да вјежбате, наставите да се храните како треба и генерално водите рачуна о себи - објашњава она.

Нарочито је важно да о овоме поведете рачуна ако сте у прошлости већ имали епизоде анксиозности или депресије.

И не заборавите да нису сви угљени хидрати "непријатељи" ваше линије и љепог изгледа. Добри извори здравих угљених хидрата су махунарке, воће, јогурт и производи од интегралних житарица, нарочито овса и киное.

Извор: Мондо