latinica  ћирилица
05/06/2017 |  13:22 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

За чешког предсjедника не важи забрана пушења

Нови закон о забрани пушења у Чешкој протjерао је од 31. маја пушаче из свих затворених просторија, под прijетњом казне од 200 евра ако запале цигарету у ресторану или бару, осим једног, посљедњег заштићеног пушача у Чешкој - предсједника Милоша Земана.

Земану је чак армија дала изузетак и дозволу да пуши у владиним авионима.

„На предсједника републике који је истовремено врховни командант оружаних снага та забране се не односи“, објаснио је листу Лидове новини портпарол чешке армије Јан Шулц како то да предсједник пуши и током путовања авион у државне посјете, када је то у армијској флоти строго забрањено још од 2008. године.

Министар одбране, Мартин Стропњицки, одбио је да коментарише чиме је врховни командант такву привилегију заслужио, осим што је страствени пушач, без никотина не може, а пошто се не обазире на законе и забране ни у земљи ни у иностранству није јасно како би га пилоти спријечили да пуши.

Предсједничка канцеларија морала је 2014. године да плати британском хотелу у коме је Земан боравио током самита НАТО ванредни рачун од 1.990 фунти за чишћења и уклањање смрада дуванског дима из хотелске собе у којој је чешки предсједник пушио иако је хотел непушачки.

Исте године, на друштвеним мрежама се појавила слика предсједника Земана како пуши у возу пуном људи иако у возовима и средствима јавног превоза апсолутна забрана пушења важи још од 2006. године.

Чешка жељезница морала је да се правда зашто је предсједнику, као једином заштићеном пушачу изашла у сусрет.

Гдје год у домовини се појави Земан магично се испред њега створи пепељара, без обзира на законске забране и то што угоститељима и другим привредницима гдје је у затвореном забрањено пушење пријети сада казна од 2.000 евра, ако госту дозволе да запали цигарету.