latinica  ћирилица
06/06/2017 |  21:22 ⇒ 07/06/2017 | 09:21 | Аутор: РТРС

Кинеско дрво у приједорском дворишту

Милорад Вуцеља (58) из приједорског насеља Урије, три године узгаја пауловније, саднице кинеског дрвета, које красе многа дворишта у овом граду. Сјеме је набавио у Новом Саду а податке о пауловнији је нашао на интернету. Одлучио је да се окуша у производњи садница које узгаја у два пластеника. Саднице продаје по цијени од двије и по до пет КМ.
Одгајивач пауловније Милорад Вуцеља  (Фото:B. Majstorović / RAS Srbija) -
Одгајивач пауловније Милорад Вуцеља (Фото:B. Majstorović / RAS Srbija)

Наводи да се ово дрво може користи за огрјев, док листови могу да служе за исхрану стоке.

- Ова биљка има прекрасне медоносне цвјетове који цвјетају након треће године раста овог дрвета. У првој години лист биљке нарасте до 70 центиметара, а сваке наредне године мање расту. Они су веома корисни, јер могу да се користе за исхрану стоке, као што су патке, кокоши, овце, краве - каже он.

Наводи да дрво тражи константну температуру и влагу јер раст у првој години зависи од заливања јер паиловнија тражи доста воде. Вуцеља је открио да се она сваке четврте године може сјећи за огрев и да се, након сјече обнови шест пута, што значи да се једно стабло може користити 24 године. За око седам година њен пречник буде око 40 центиметара, док само за годину дана њена висина буде и преко четири метра. Истиче да ово дрво има веома јак корјен па не може бити близу куће.

Прича да би, стабло пауловније, након годину дана требало “чеповати“. Објашњава да то значи да је прва стабљика, која израсте шупља као бамбус, због чега се она чепује, односно одсјече. Тада и из њеног корена крену три до четири нова изданка, а оставља се само један који је најјачи.

Осим што се може користити за исхрану пчела и осталих животиња, пауловнија се користи и као техничко дрво у индустрији. Вуцеља објашњава да је сјеме пауловније изузетно ситно. Каже да је једно зрно пауловније малено као најситније зрно шећера.

Извор: Блиц