latinica  ћирилица
09/06/2017 |  18:28 ⇒ 10/06/2017 | 08:50 | Аутор: РТРС

У Первану код Бањалуке отворена прва апи инхал комора (ВИДЕО)

Астму, бронхитис, па и стес могуће је лијечити инхалацијом, и то ваздухом из кошница. Апи комору, прву у Српској, у Первану код Бањалуке отворио је пчелар Миле Милојевић. Довољно је да уђете у дрвену кућицу, и удишете вазудух из кошница, у којима је више од 50 хиљада пчела.
Прва апи комора у Бањалуци - Фото: РТРС
Прва апи комора у БањалуциФото: РТРС

Етерична уља прополиса, меда и воска, матичне млијечи и ароматичне материје перге, који се ослобађају из кошнице, дезинфикују ваздух око пчелињака у пречнику од 200 метара. Овако створена микроклима побољшава стање код болесних, повећава апетит, побољшава сан и расположење.

Да би се осјетило побољшање, требало би свакодневно два пута удисати ваздух (15 до 20 минута) у околини пчелињака, бар три недјеље. Овакав вид лијечења препознали су и у Министарству пољопривреде.

"Ово је први центар овог типа у Републици Српској, а има велики значај за наше грађане јер се раније морало ићи у Аустрију, Њемачку и Словенију а сада то могу обавити овдје", истиче Душка Слијепац из Министарства пољопривреде.

На балканским просторима ову врсту лијечења до сада су практиковали једино Словенци, а у Европи су најдаље отишли Бугари, Нијемци и Аустријанци.

Доктор Мирко Љубоњић, пулмолог  истиче да пчелињи мед у разним облицима, таблетама, инхалацијом лијечи алергију и све болести на тој бази.

"Апи комора" ће бити атракција за бројне туристе који долазе у Бањалуку, али и оне који у потрази за ефикасним лијеком траже луку спаса. Удисање ваздуха из кошница нарочито је љековито код астме, бронхитиса, срчаних тегоба, против стреса, несанице и депресије.