latinica  ћирилица
10/06/2017 |  09:11 ⇒ 09:18 | Аутор: РТРС

Зашто би требали користити кокосово уље?

Кокосово уље је природно благо јер садржи антибактеријска и антифунгална својства и има противупално дејство.
Кокос - Фото: РТРС
КокосФото: РТРС

Због састава својих масноћа има изузетно позитивно дејство на кожу. Храни је, хидратизује и његује.

Наводимо 12 начина на које све можете да користите кокосово уље на тијелу, рукама и лицу:

1. За скидање шминке

Умочите мало вате у кокосово уље и скините шминку. Чак и најтврдоглавија шминка, попут водоотпорне маскаре, ће се помоћу кокосовог уља лако скинути.

2. Његује нокте и заноктице

Нанесите уље на заноктице како бисте их смекшали, а затим их полако потисните према коријену нокта. Умасирајте уље у нокат и заноктице и оставите 5 минута да се упије. Кокосово уље ће заштитити слојеве кератина у ноктима, који ће бити јачи и здравији.

3. Као дезодоранс

Прича о штетном саставу куповних дезодоранса и дуготрајним посљедицама које имају по наше здравље је увијек актуелна. Ако сте поборник природних алтернатива, намажите пазух малом количином кокосовог уља, савјетује "Healthy Natural". Због својег антибактеријског и антифунгалног својства ће успорити знојење и на природни начин заштитити пазухе.

4. Као маска за косу

Кокос је богат масним киселинама и због тога је храњив за теме и фоликуле косе. Умасирајте уље у косу и оставите пар сати да бисте постигли најбоље могуће резултате. Исперите и оперите косу шампоном, па поново исперите. Имат ћете лијепу, сјајну и пуну косу. Кокосово уље можете на исти начин да користите на обрвама и трепавицама.

5. Борац против перути

Кокосово уље пружа неопходну хидратацију сувом скалпу и зато је ефикасан борац против перути. Уље умасирајте у скалп и оставите неко вријеме на коси. Смањиће свраб и смирити тјеме, а перут ће се испрати с уљем.

6. Здравље усне шупљине

Испирање уста уљима и течностима је иначе стара Ајурведска пракса која гарантује побољшање општег стања тијела и чишћење усне шупљине од бактерија и отрова. Кад се мућка уље у устима, оно привлачи штетне микроорганизме који се "лијепе" за уље и на тај начин се брзо и једноставно чисте уста.

7. Природни пилинг

Кокосово уље садржи лауринску киселину која скида нечистоће с површине коже. Умасирајте уље у тијело и онда скините пилинг с грубљом рукавицом за туширање (али не прегрубом). Осим уклањања нечистоћа, кокосово уље ће хидратизовати кожу. Превентион савјетује да кокосовом уљу додате смеђи шећер и направите инстант пилинг.

8. Уље за масирање

Кокосово уље је одличан избор за природно уље за масажу. Учинковито смањује видљиве стрије и ублажава бол у мишићима. Уз хидратацију коже и уклањање нечистоћа, од једне масаже имат ћете вишеструку корист.

9. Мелем за лице

Кокосово уље је пуно витамина Е и својим хидратантним, противупалним дјеловањем може да замени вишеструке производе за лице. Кокосово уље се много брже упија од других производа, чисти и затеже поре и можете да га користите и у борби против ситних бора око очију. На то подручје богатије нанесите кокосово уље и немојте да испирете.

10. Као гел за бријање

Кокосово уље можете да користите на свим дијеловима тијела које бријете. Уље ће нахранити фоликуле, ублажити црвенило и хидратизовати кожу за вријеме и након бријања. Захваљујући својој текстури жилет ће глатко прелазити преко ваше коже, а слој уља ће се и даље задржати на кожи хранећи и влажећи је.

11. Балзам за усне

Уље кокоса има природни заштитни фактор. Тако ћете нахранити, хидратизовати и заштитити своје усне.

12. Замјена за сапун за руке

С обзиром на то да је антибактеријске природе, добро је прати руке кокосовим уљем. Узмите мало уља и перите руке њиме 30-ак секунди. Лагано исперите нечистоће, а руке обришите полумокрим пешкиром. Очистићете руке и нахранити их, пише "Brightside".