latinica  ћирилица
11/06/2017 |  08:43 | Аутор: РТРС

Зашто се каже “наздравље” када кинемо?

Иако је кијање честа појава, научници заправо знају мало о овом феномену. Ипак, оно што се свакако зна јесте да, сваки пут кад неко кине, ми кажемо “наздравље”. Зашто?

“Стари Грци и Римљани су кијање видјели као одраз доброг здравља и изражавали људима који кину жеље за дуг живот, користећи фразе "живио дуго" или "нека те Јупитер благослови"“, наводи се у једном научном раду из 2013. године, објављеном у књизи "Nasal Physiology and Pathophysiology of Nasal Disorders".

Папа Гргур VII је у 14. вијеку предложио да фраза “Бог те благословио“ постане врста “кратке молитве која ће бити изречена сваки пут када неко кине, како би заштитила особу од куге“, наводе аутори студије.

Од тада па надаље, традиција упућивања добрих жеља се наставила на енглеском говорном подручју, а различити изрази исказивања жеље за добрим здрављем особи која је кинула су се мијењали од народа до народа.

Тако се, на примјер, у њемачком језику користи фраза "Gesundheit", која значи “(желим ти добро) здравље“.

Судећи према подацима са Википедије, одговори на кијање су у већини земаља свијета повезани са референцама на добро здравље и дуговјечност, док је мали број повезан са Богом.

Извор: Агенције