latinica  ћирилица
11/06/2017 |  11:43 | Аутор: РТРС

Хајмлихов захват није најбољи начин да спријечите гушење?

Хајмлихов захват није једини начин да спријечите да се неко угуши, а није нужно ни најбољи, пише Бизнис инсајдер. Узастопни ударци у леђа такође би могли да буду од велике помоћи.

Иако помисао да ће удахнут комадић хране на тај начин склизнути још дубље дјелује логично, ријеч је о миту који је раширио сам Хајмлих.

Према наводима Хајмлиховог најмлађег сина Питера Хајмлиха, славни научник је провео године покушавајући да дискредитује ударац у леђа као ефикасно средство против гушења, називајући их “ударцима смрти“.

Осамдесетих година прошлог вијека славни научник је такође објавио студију у којој наводи да ударци у леђа жртви наносе више штете него користи.

Ипак, стручњаци наводе да нема стварних доказа за тврдњу да су ударци у леђа бољи или гори од Хајмлиховог захвата.

Нова истраживања довела су до тога да Црвени крст 2006. године уведе двије значајне промјене у своје протоколе.

Прво, метода која је до тада називана Хајмлиховим захватом и важила за једини препоручени начин спријечавања гушења, промјенила је име у “абдоминалне потиске“.

Друго, она се данас састоји од два корака:

1) Особу која се гуши је потребно ударити дланом пет пута по леђима, између плећки

2) Уколико први корак није био успјешан, потребно је извести пет абдоминалних потисака, и то тако што ћете палцем једне руке притиснути подручје желуца (између пупка и грудне кости), а затим песницу друге руке обавити преко шаке са прислоњеним палцем и одсјечно притискати ка абдомену нагоре. Уколико је комадић хране и даље заглављен у душнику, требало би поновити први корак

У случају да се жртва онесвијести, потребно је извршти масажу грудног коша са наизмјеничним пружањем вјештачког дисања. То ћете извести тако што ћете притискати грудни кош особе, а затим јој подићи браду, запушити нос и упумпавати ваздух у уста око једну секунду.

Уколико не можете физички да уклоните комадић хране из душника и груди особе се не надимају док пружате вјештачко дисање, позовите хитну помоћ и понављајте процес све док не стигне хитна служба.

Извор: Агенције