latinica  ћирилица
12/06/2017 |  10:40 ⇒ 10:41 | Аутор: РТРС

Научници: Брисаћемо страхове!

Модерни људи моћи ће да избришу лоша сјећања и страхове из мозга, увјеравају канадски научници.
Мозак - Фото: илустрација
МозакФото: илустрација

На Универзитету у Торонту научници су издвојили неуроне који носе негативна сјећања и емоције попут страха и избрисали их.

Мозак управља виталним функцијама организма, најсложенији је и најзначајнији орган. Просјечна тежина мозга износи 1.359 грама, а у њему постоје милиони неурона.

У лабораторијским експериментима са мишевима одстрањени су неурони у којима је "записана" и зависност од кокаина, односно неурони са сјећањима на кориштење дроге, а, у исто вријеме, остали неурони су сачувани.

Неурони се издвајају тако да произведу превелике количине одређеног протеина. Мишеви којима су одстрањени неурони који се односе на зависност од дроге - уједно су се излијечили од зависности.

Иако су такви експерименти тренутно лабораторијски, имају озбиљан потенцијал да помогну људима у борби против зависности, али и да избришу трауматична сјећања.

Научници имају одређене недоумице о оваквој методи, јер сви људи умају сјећања, како позитивна, тако и она негативна - у којима су прављене грешке.

Учи се на основу искуства и управо помоћу таквих лоших сјећања људи су стекли одређена сазнања о себи, другима и околини.

Многи се зато питају колико је паметно брисати лоша сјећања.

Извор: СРНА