latinica  ћирилица
21/06/2017 |  11:50 | Аутор: РТРС

Сунце позитивно утиче на ментално здравље

Да ли сте се икада питали како сунце утиче на ваше расположење? Истраживачи са америчког Универзитета Бригам Јанг, у Јути, испитивали су као сунце током дана, од изласка до заласка, утиче на наше понашање.
Сунце - Фото: илустрација
СунцеФото: илустрација

Резултати су показали да дужина сунчаног временског интервала током дана генерално утиче на ментално здравље људи, чак и више него други фактори као што су температура, загађење или киша.

Тим универзитетских стручњака је открио да су људи мање срећни када су дани краћи и има мање сунца. Са друге стране, људи су много расположенији када су дани дужи.

Да би употпунули резултате истраживања, научници су анализирали метереолошке података са унивезитетске метереолошке станице као и податке о загађењу ваздуха.

"Током кишног или дана када је загађеност повећана људи претпостављају да би могли да имају више непријатности. Ми то, међутим, нисмо уочили. Посматрали смо зрачње Сунца, или количину сунчевих зрака који падају на земљу. Узимали смо у обзир облаке, кишу, загађење... На крају смо закључили, да на људе највише утиче дужина сунчаног периода између изласка и заласка сунца", саопштио је аутрор студије Марк Бичер.

Па сљедећи пут када одете на сунчање, знајте да нисте ту само због тена већ и због менталног здравља.

Извор: Б92, Агенције