latinica  ћирилица
25/06/2017 |  11:27 | Аутор: РТРС

Брак мушкарце чини гојазнијима, чак и након доласка бебе

Насупрот вјеровању да су особе у браку бољег физичког здравља, нова студија показала је да брак мушкарце заправо чини гојазнијима. Чак шта више, први дани очинства могу допринијети проблему.
Гојазност (Фото: Thinkstock) -
Гојазност (Фото: Thinkstock)

Истраживање објављено у часопису "Social Science & Medicine" потврдило је теорију да самци или они који су у потрази за партнером имају више подстицаја да одржавају добру форму и више се труде од оних у браку.

"Ове информације су веома корисне за појединце како би схватили који друштвени фактори утичу на њихову тежину и да би могли да доносе одлуке о свом здрављу и благостању“, објашњава Џоана Сајдра са Универзитета у Бату у Енглеској.

Из тог разлога, ожењеним мушкарцима се сугерише да, уколико желе да избјегну повећање индекса тјелесне масе, треба да узму у обзир сопствену мотивацију, понашање и навике у исхрани.

"С обзиром на то да гојазност све више представља проблем, разумијевање друштвених фактора који могу изазвати флуктуацију је веома важно“, додаје она.

Студија хетеросексуалних парова спроведена у Америци између 1999. и 2013. године показала је да ожењени мушкарци у просјеку имају 1,4 килограма више у односу на оне који немају партнера. Интересантно је да су подаци показали да мушкарци након што постану очеви добију на тежини.

Извор: Агенције