latinica  ћирилица
27/06/2017 |  18:39 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

До краја године почиње процес реструктурирања Жељезница Српске (ВИДЕО)

До краја године, требало би да почне процес реструктурирања Жељезница Српске, који ће Влада спровести уз помоћ Свјетске банке.
Жељезнице Српске - Фото: РТРС
Жељезнице СрпскеФото: РТРС

Прво треба да буде донесен "лекс специјалис", који ће се односити искључиво на то предузеће, а потом ће започети процес смањења броја радника.

Свјетска банка у септембру требало би да да зелено свјетло за реструктурирање "Жељезница", а потом и исплати 50 милиона долара, којим ће бити измирена дуговања према радницима. До краја године без посла ће остати 500 запослених, углавном пензионисањем, а неки ће бити третирани као технолошки вишак. Све би требало да се уоквири тек у Народној скупштини, међутим, мали акционари не прихватају понуђено рјешење.

"Ја сам напоменуо да ће Лекс специјалис заправо закачити 3 системкса закона – Закон о раду, Закон о ПИО-у и Закон о преузимању привредних друштава – управо тај дио који се тиче малих друштава, али ништа нећемо урадити што није законски, не можемо и да хоћемо", истакао је министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Након првих 500 радника, до краја године, без посла ће остати њих још 500, до краја процеса реконструирања, тачније до краја 2012. године. Резови јесу болни, кажу из надлежног министарства и управе “Жељезница“, али то је процес у који се мора кренути.

"Услов је наравно да обезбиједимо средства да за све те раднике и остале уплатимо доприносе, заостале обавезе по основу топлог оброка, регреса, превоза и пореза и доприноса, с обзиром да су плате редовне", рекао је директор Жељезница Српске Драга Савановић.

Влада ће преузети акције малих акционара, које чине 21%, на начин што ће дуг Жељезница према Влади у износу од 130 милиона марака бити конвертован у капитал. Из Свјетске банке поручују да би пројекат реструктурисања Жељезница требало не само да ријеши проблеме у којим се налази то предузеће, него да допринесе привредном развоју друштва.

"Процес припреме пројекта је трајао неколико мјесеци и близу смо коначног договора. Али мислим да смо на добром путу, постигли смо главни договор, само је питање просљеђивања документације", истакла је Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Татјана Проскурјакова

У коликим су проблемима Жељезнице говори и податак да годишње остваре приход од 30 милиона марака, а бруто плате за исти период износе 50 милиона марака. Разлику плаћа Влада, односно грађани Српске. Управо због тога, кажу надлежни, неопходно је што прије ријешити проблем.