latinica  ћирилица
27/06/2017 |  19:14 ⇒ 21:46 | Аутор: РТРС

Бањалука: Тринаесто традиционално такмичење у говорништву (ВИДЕО)

Да причати и говорити није исто, знају сви који су бар једном присуствовали такмичењу у говорништву Центра за реторику и говорништво "Institucio oratoria" Правног факултета у Бањалуци.
Бесједнштво - Фото: РТРС
БесједнштвоФото: РТРС

У жирију ове године и Ненад Јанићевић, регионални секретар Свјетске уније адвоката и почасни конзул Перуа у Македонији.

Прије 16 година група ентузијаста, на челу са професором Римског права, Николом Мојовићем основала је ова Центар. Данас је он бастион слобоних мисли студената права, преточен у аргументоване бесједе.

- Уче нас како да мислимо. То значи да за сваки наш став који изнесемо морамо да имамо доста аргументације, јер данас се ријечи бацају и употребљавају као да не вриједе ништа - истакао је такмичар Миодраг Милошевић.

Кроз овај центар прошли су многи угледни правници, функционери, људи од струке и науке. Оосим вјештине како савладати трему у обраћању на јавном скупу, у центру уче и како држати до ријечи, позивајући се на Цицерона, Платона, Квинтилијана и многе друге историјске личности.

Учешће на такмичењу награда је сама по себи, јер од укупног броја пријављених вечерас ће наступити дванаест најбољих. Ипак,они који буду наујувјерљивији, по одлуци стручног жирија и публике, биће и новчано награђени.