latinica  ћирилица
27/06/2017 |  19:22 | Аутор: РТРС

Источна алтернатива: Нема одустајања од подизања спомен-обиљежја Чуркину

Удружење грађана "Источна алтернатива" Републике Српске поручује да ни по коју цијену неће одустати од постављања спомен-обиљежја преминулом руском амбасадору у УН Виталију Ивановичу Чуркину 8.јула у Сребреници.
Источна алтернатива - Фото: РТРС
Источна алтернативаФото: РТРС

Из Удружења су ову поруку упутили реагујући на увреде и оптужбе, које су на рачун овог удружења, Републике Српске, српског народа и начелника општине Сребреница Младена Грујичића, на појединим порталима и друштвеним мрежама, изнијели бивши начелник општине Ћамил Дураковић и бошњачка удружења.

Предсједник Удружења "Источна алтернатива" Војин Павловић каже да би им било боље да присуствују постављању обиљежја и одају почаст руском амбасадору.

"Питамо бошњачког `пропалог, размаженог, па одбаченог` политичара Дураковића да ли је икада, док је обављао дужност начелника општине, посјетио неко српско стратиште и поклонио се српским жртвама и да ли је признао иједан злочин почињен над Србима у средњем Подрињу од 1992. до 1995. године", наводи Павловић.

Он оцјењује да је Дураковић "извор зла и лажи" и да би му било боље да се не оглашава.

"Због његових лажи и лицемјерства могло је доћи до сукоба између БиХ и Србије након организованог покушаја убиства тадашњег премијера Александра Вучића у Поточарима", каже Павловић.

Према његовим ријечима, бошњачка удружења, која се представљају као мајке Сребренице, злоупотребљавају мртве и таквим поступцима и односом онемогућавају процес помирења, изградње мира и повјерења на овом простору.

Павловић поручује тим удружењима да се угледају на српске мајке, које су изгубиле дјецу, али не изражавају мржњу.

"Добро би било да представници тих бошњачких удружења 8. јула дођу и одају пошту Чуркину, који је својим одлучним потезом спријечио поновне сукобе у БиХ, уколико су свјесни значаја мира и спречавања доношења срамне британске једностране резолуције о Сребреници, која би продубила раздор на овом подручју", сматра Павловић.

Он позива та удружења да престану да врше притисак и вријеђају начелника сребреничке општине.

"Изгледа да је њихова намјера да изазову реакцију, која ће довести до уклањања великог броја бесправно подигнутих бошњачких спомен-обиљежја поред путева у сребреничкој општини, на којима су увредљиви натписи и лажне оптужбе о српској геноцидности", упозорава Павловић.

"Источна алтернатива" поздравља чин предсједника Републике Српске, који је данас постхумно одликовао руског дипломату Виталија Чуркина Орденом заставе Републике Српске и сребреним вијенцем.

Извор: Срна