latinica  ћирилица
02/07/2017 |  14:07 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Лед заборавите, опекотину у млаку воду

Скоро да нема особе која није осјетила непријатан бол узрокован опекотином.
Опекотине на руци (Фото: Shutterstock) -
Опекотине на руци (Фото: Shutterstock)

Електрични уређаји, врела вода, отворени пламен или хемијска једињења попут киселине и соли често доводе до озбиљних повреда коже. Док млака вода и стерилна газа могу да помогну, лед треба заборавити јер ствара контраефекат, тврде дерматолози.

Колико дуго ћемо се опорављати, зависи од захваћене површине коже и дубине ткива које смо опекли, али и општег здравственог стања. Према ријечима доктора Предрага Мајцана најважнија је адекватна прва помоћ.

- Ако је опекотина изазвана хемијским средством, помоћи ће испирање водом. Ако је изазвана киселином, мора се користити одговарајући раствор, који неутралише дејство хемијског узрочника - рекао је доктор Мајцан. - Ако је рана влажна, може се прекрити стерилном газом, док је за ране које су суве боље да не буду прекривене.

Постоје три степена опекотина, од којих први карактерише црвенило, оток, осјећај печења и бол. Други степен је појава пликова, док трећи, најтежи степен представља изумирање слојева коже и ткива, као и метаболичке поремећаје.

- У случају тежих опекотина, пацијент треба да попије мале количине течности. Ако трпи јаке болове, могу му помоћи аналгетици - каже Мајцан. - Некада хлађење коже прија, јер смањује осјећај бола и печења. Ипак, умјесто леда, који се може залијепити за кожу, опекотину треба расхладити млаком водом.

Непровјерене мелеме и креме не треба користити на своју руку јер могу изазвати инфекције и компликације. Најбоље је потражити помоћ стручног лица, које ће благовремено примијенити адекватне мјере.

Извор: Вечерње новости