latinica  ћирилица
04/07/2017 |  08:40 | Аутор: РТРС

Често мокрење и умор због дијабетеса

Препознајте на вријеме знаке повишеног шећера у крви. Ако се не открије на вријеме ова болест може да узрокује проблеме са бубрезима, видом, крвним судовима.
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

Дијабетес је болест која дуго може да разара организам, а да особа није ни свијесна да га има. С обзиром на то да повишен шећер у крви "не боли", многи касно открију болест. Недостатак инсулина може да доведе до озбиљних здравствених компликација, као што су проблеми са бубрезима, оштећење вида, кардиоваскуларне тегобе. Зато је важно на вријеме препознати одређене симптоме који могу да укажу на шећерну болест.

Осјећај тврдоће

У случају да осјећате извјесну непријатну чврстину односно тврдоћу у рукама или ногама, обавезно измјерите ниво шећера у крви. Јер овај симптом указује да је дошло до оштећења неког нерва због повећаног шећера у крви.

Проблеми са кожом

Лоша пигментација коже, чести осипи и проблеми са гнојним бубуљицама често настају као последица дијабетеса и знак су да нешто у тијелу није у реду.

Нејасан вид

Превисок ниво глукозе у организму може да доведе до оштећења ситних крвних судова у оку, која узрокују проблем са видом. Слика обично постаје замагљена и искривљена, а код неких особа јавља се и осјетљивост на јаку светлост.

Споро зарастање рана

Уколико ране или посекотине на телу споро зарастају, требало би да посетите лекара, јер је ово један од симптома повишеног шећера у крви.

Губитак тежине

Сваки изненадни губитак тежине и великог броја килограма врло често указује на дијабетес. Ако редовно и нормално једете, а упркос томе мршавите и не можете да се угојите, веома је извесно да је глукоза у крви повишена.

Стални осјећај жеђи

Повишен шећер у крви узрокује честе одласке у тоалет и сталну потребу за мокрењем, нарочито у току ноћи. Код особа које имају дијабетес такође долази до исушивања усана и сталног осећаја жеђи.

Мањак енергије

Осећај умора и недостатак енергије, без неког посебног разлога, чак и после добро проспаване ноћи, један је од симптома ове подмукле болести.

Извор: Вечерње новости