latinica  ћирилица
05/07/2017 |  08:50 ⇒ 09:05 | Аутор: РТРС

Спектакуларна фотографија: Астронаут снимио нашу будућност (ФОТО)

У посљедњих неколико мислија, компанија Спејс Екс направила је неколико корака ка будућности у којој су свемирски летови рециклираним ракетама свакодневна појава.
Свемирска капсула Драгон пада у океан - Фото: Screenshot/YouTube
Свемирска капсула Драгон пада у океанФото: Screenshot/YouTube

Свемирска капсула Драгон се вратила с новог лета за Међународну свемирску станицу и тако постала прва комерцијална свемирска летјелица која је извела други лет према ИСС, али и са ње.

Астронаут Џек Фишер снимио је фасцинантну фотографију на којој се види како Драгон улази у атмосферу, да би убрзо пао у Тихи океан.

Сама мисија спроведена је потпуно рутински, што је и био циљ. План Илона Маска је да рециклира и врати на Земљу скоро све дијелове ракете, укључујући и капсулу, како би опет били искоришћени, и тиме били смањени трошкови будућих мисија.

Нижа цијена значи већи број летова, али и већи број експеримената и већи број нових научних открића. На овом лету Драгон је вратио податке из студија у којима је проучавано како микрогравитација утиче на срце и матичне ћелије, али и истраживање лијекова који би могли да ријеше проблем с губитком коштане масе.

Осим летова на ИСС, нижа цијена мисија могла би да донесе и већи број сателита, прилику за бржу изградњу нове станице у орбити и за наш бржи пут на Марс.

Извор: Агенције