latinica  ћирилица
05/07/2017 |  21:55 | Аутор: РТРС

"Хистори": Амилија Ерхарт преживjела пад авиона?

Амелија Ерхарт свjетску славу стекла је прелетањем Атланског океана, а њен нестанак изнад Пацифика 1937. године мистерија је која до данас није разријешена. Међутим, у Националном архиву САД пронађена је фотографија на којој се, како истраживач Лес Кини тврди, налазе Амелија Ерхарт и њен навигатор Фред Нунан на Маршалским острвима послије њиховог нестанка.

Прошло је 80 година откад је Амелија Ерхарт нестала је изнад Пацифичког океана док је покушавала да постане први женски пилот да облети планету. Упркос томе што је 1939. године званично проглашена мртвом, остаци Амелије и њеног навигатора, Фреда Нунана, никада нису пронађени, а праве околности њиховог нестанка одувијек су били обавијени велом мистерије.

Ен-Би-Си тудеј емитовао је дио специјалне емисије о Ерхартовој која треба да буде емитована на каналу Хистори.

Истраживач Лес Кини пронашао је у Националном архиву САД фотографију, која је некада била под ознаком тајности. Према његовим ријечима, фотографија је направљена 1937. године на једном од атола на Маршалским острвима, који је био под јапанском контролом.

На фотографији се виде двоје људи бијеле пути, за које је Кини убијеђен да су Ерхартова и Нунан.

Осим одређених детаља, Кини упућује и на то да се у позадини види јапански ратни брод како носи нешто што би могло да буде Амелијин авион.

Извор: РТС