latinica  ћирилица
08/07/2017 |  16:31 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Канада забранила дјечије ходалице

Канада је забранила продају, рекламирање и увоз дечјих ходалица, односно дубака.

Онима који се оглуше о овузабрану прети казна до 100 хиљада канадских долара, преноси Н1 Загреб.

"Канађани морају да знају колику опасност за дјецу престављају ходалице", рекао је канадски министар здравља Пјер Петигру који је одобрио ову забрану, прву у свијету.

Он је додао да је безбједност дјеце на првом мјесту.

Ова забрана односи се и на кућне распродаје које су у Канади врло популарне, па тако Канађани другим особама неће моћи да продају половну беби опрему.

Разлог забране је све већи број повреда који се догађају због употребе дубака, а оне настају усљед превртања и падања низ степенице.

одаци из 16 болница широм земље показали су да је у периоду од 1990. до 2002. године преко 1.900 беба старости 5-14 мјесеци претрпјело неку врсту повреде због коришћења дубка.

Против његове употребе су и ортопеди, који напомињу да дубак негативно утиче на развој дјеце и да бебе треба пустити да природно "стану на ноге" и проходају, онда када су оне спремне за то.

"Канађани морају да знају колику опасност за дјецу престављају ходалице", рекао је канадски министар здравља Пјер Петигру који је одобрио ову забрану, прву у свету.

Он је додао да је безбједност деце на првом мјесту. Ова забрана односи се и на кућне распродаје које су у Канади врло популарне, па тако Канађани другим особама неће моћи да продају половну беби опрему.

Разлог забране је све већи број повреда који се догађају због употребе дубака, а оне настају усљед превртања и падања низ степенице. Подаци из 16 болница широм земље показали су да је у периоду од 1990. до 2002. године преко 1.900 беба старости 5-14 мјесеци претрпјело неку врсту повреде због коришћења дубка. Против његове употребе су и ортопеди, који напомињу да дубак негативно утиче на развој дјеце и да бебе треба пустити да природно "стану на ноге" и проходају, онда када су оне спремне за то.

Извор: Б92