latinica  ћирилица
13/07/2017 |  17:11 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Прича о вишедеценијској љубави рода из Козарске Дубице (ВИДЕО)

Прича о вишедеценијској љубави рода Клепетана и Малене из Славоније обишла је свијет. Слична прича долази из Доње Градине, код Козарске Дубице. Наиме, пар бијелих рода више од десет година враћа се у гнијездо на далеководу у дворишту породице Мунижаба.
Роде - Фото: РТРС
РодеФото: РТРС

Марко и Марија – тако пар бијелих рода које су се угнијездиле у његовом дворишту зове Младен Мунижаба. У јесен оду, али се крајем марта, увијек враћају. И тако 15 година. Двије бијеле роде су, каже, постале дио породице, и сваки њихов повратак у прољеће жељно се ишчекује.

- Имам једног комшију који ме кад дођу зове: Хајде, попиј кафу дошле твоје роде. Стари народ прича да гдје је добра фамилија, душевно добра, да хоће ту доћи - каже Младен Мунижаба

 Родама се посебно радују најмлађи чланови породице Мунижаба, а несвакидашњи призор „љубави“ Марка и Марије често привуче и пажњу пролазника.

- Мени јако буде драго кад оне дођу, јер свако када пролази, неко од туриста, они сликају роде - изјавио је Никола Мунижаба.

 - Причају са мном, и стају. Воле то видјети - додао је Младен Мунижаба. 

Младен роде редовно обилази и пази на њих. Инспирисан његовом љубављу према Марку и Марији, редитељ и сценарста Симо Брдар снимио је документарни филм који је вишеструко награђиван на иностраним фестивалима.