latinica  ћирилица
13/07/2017 |  18:08 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Одувијек смо вољели 'капљицу': С чим су се све опијали праљуди

Најстарији ферментирани напитак долази из Кине. Тамо се Chateau Jiahu, како су га назвали научници, пио прије 9000 година. Главни састојци тог пића су плодови глога, кинеско дивље грожђе, рижа и мед...
Најстарији напитак - Фото: Wikipedia
Најстарији напитакФото: Wikipedia

Људска жеђ за алкохолом и опијањем вјеројатно своје коријене има у палеолиту те је била јако важна у развијању језика, умјетности и религије, тврди научник Patrick McGovern.

Археолог сматра да људи нису почели узгајати воће и поврће примарно због хране него да би могли правити алкохол. Од фрагмената талога на посуђу тим овог научника извукао је узорке и рекреирао низ алкохолних напитака које су трошили људи у далекој прошлости.

Midas Touch је пиће које су рекреирали на основу узорка из гробова у Турској старих 2700 година. Каже да то пиће окусом може проћи као вино, пиво или као медица. Прави се од меда, јечменог слада, бијелог грожђа и шафрана.

Најстарији ферментирани напитак долази из Кине, каже McGovern. Тамо се Chateau Jiahu,  како су га назвали научници, пио прије 9000 година. Главни састојци тог пића су плодови глога, кинеско дивље грожђе, рижа и мед.

Theobroma се пила у Хондурасу прије 3400 година. Пиће је тамноцрвене боје, прави се од меда, чилија и кукуруза, а један од састојака је и какао. Такође, по томе је најстарији чоколадни напитак који су људи конзумирали.

Алкохол се пио на подручјима најстаријих цивилизација. Стари Етрушчани прије 2800 година пили су пиће на бази јечменог слада и пшенице. Садржавао је и љешњак, шипак, кестен, мед, дјетелину, а кухали су га у бронзи.

У Скандинавији су се, откриле су анализе посуђа старог 3500 година, гријали напитком од пшенице, бруснице, меда, зоби и брескве.

Како би открио који састојци су се користили за који напитак, McGovern је приступао дугим и комплексним анализама но каже, ипак је уродило плодом, пише Daily Mail.

- Наш је основни циљ био пронаћи што је више могуће састојака и на основу тога покушати рекреирати алкохолни напитак. И, ево, успјели смо - каже McGovern који је о свему написао и књигу, а скраћену верзију студије објавило је неколико научних часописа.

Сматра да људски организам сам од давних дана тражи алкохол. Његова хипотеза је да људи у устима имају ензиме који одвајају молекуле етанола једнако као што у слини постоје ензими који издвајају шећер. Каже да људи нису једини у еволуцији 'којима је суђено' да пију алкохол. И мајмуни су пили текућину из ферментираног воћа, каже овај амерички научник.