latinica  ћирилица
16/07/2017 |  21:54 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

Ананас - природна ризница ензима, витамина и минерала

Ананас је познат као воће које помаже код мршављења и уклањања целулита, али такође штити срце и крвне судове. Ово воће садржи готово све витамине и 16 различитих минерала.
Ананас (фото: krupljani.ba) -
Ананас (фото: krupljani.ba)

Будући да садржи изузетно велике количине ензима бромелаина, сматра се једним од најздравијих природних лијекова.

Бромелаин има многа позитивна својства по здравље: смањује отоке, делује противупално, разграђује бјеланчевине, разријеђује крв и смањује густину слузи што је важно код оних који имају астму и хронични бронхитис. У комбинацији са другим ензимима може да утиче на ублажавање симптоме инфекција уринарног тракта.

Нутриционисти, због свега наведеног, ананас сматрају идеалном храном за људе са атеросклерозом и артритисом.

Бромелаин је одличан против штетних бактерија у цревима, а добар је и за прочишћавање организма. С обзиром да бромелаин продире кроз кожу, сок од ананаса се може користити и за спољну употребу: уклањање старосних пјега. Спортисти га често користе код спортских повреда, односно истегнућа и болних мишића.

Ово тропско воће стимулише цријева и бубреге и тако подстиче уклањање вишка течности из тела. Позитивно дјелује и на целулит те његово смањење.

Целулит је посљедица слабе циркулације крви. Капилари, који су ослабљни због слабе циркулације, почињу да пропуштају течност у просторе између масних ћелија.

Масно ткиво почиње да се повећава и постаје теже. У кожи настају џепови који апсорбују велике количине воде. Када течност, временом, стагнира, чворићи постају чвршћи, а на кожи постају видљиве квржице.

Извор: Б92, Радио Сарајево