latinica  ћирилица
17/07/2017 |  10:58 ⇒ 10:59 | Аутор: РТРС

"Вјештачка интелигенција представља највећу пријетњу човјечанству"

Оснивач компанија "Спејс икс" и "Тесла" Илон Маск сматра да вјештачка интелигенција представља највећу пријетњу са којом се сусреће човјечанство, те да би роботи могли да почну да убијају људе.
Илон Маск (Фото: НАСА) -
Илон Маск (Фото: НАСА)

Током рада на релизацији најновијих технологија, људи су у стању да забораве на опасности које вребају од вјештачке интелигенције.

"Роботи су у стању да започну ратове, да производе лажне вијести и медијска саопштења, да лажирају онлајн налоге људи и електронску пошту и тиме манипулишу информацијама", упозорава Маск.

Према његовој оцјени, све док људи не угледају роботе како шетају улицом и убијају пролазнике, неће знати како да реагују, јер им све то изгледа нестварно.

Како преноси лист "Форчун" /Фортуне/, Маск је на сусрету Националне асоцијације гувернера САД поручио да је неопходно увести државну контролу путем које би се "обуздавале" компаније које раде на усавршавању вјештачке интелигенције.

"У контакту сам са најразвијенијим типовима вјештачке интелигенције и знам о чему говорим", каже Маск.

Он је недавно најавио да ће ускоро представити најновију технологију путем које ће се људски мозак спојити са компјутером.

Извор: СРНА