latinica  ћирилица
19/07/2017 |  10:15 | Аутор: РТРС

Стресни догађаји могу да утичу на пребрзо старење мозга

Јако стресни догађаји у животу, као што су смрт дјетета, развод ии отказ, могу да дјелују на мозак да он брже стари, тврде амерички истраживачи са Универзитета Висконсин. Истраживање је показало да свако од ових искустава може да на неки начин остари мозак за четири године.
Стрес на послу - Фото: илустрација
Стрес на послуФото: илустрација

Ова открића, презентована на конференцији о Алцхајмеровој болести у Лондону, добијена су тестирањем меморије и функције размишљања код 1.300 људи у њиховим педесетим годинама. Студија се није бавила ризиком од деменције, а стручњаци кажу да више фактора може да буде у игри.

Иако нису успели да директно повежу стрес и повећани ризик од деменције, показало се да стресна искуства утичу на функционисање мозга, што би, дугорочно гледано, могло да доведе до деменције.

Верује се да стрес повећава запаљење, што повећава ризик од развоја деменције и то се тренутно тестира на Универзитету у Саутемптону. Стресна искуства подразумијевају и проблеме у образовању, финансијску несигурност, озбиљне здравствене проблеме и психолошке трауме.

Још неке студије представљене на конференцији указале су на све више доказа да стрес у раном животу, као и то где људи живе, могу да буду фактори ризика да особа развије деменцију. Деменција најчешће погађа људе старије од 65 година.

Да би се смањио ризик од деменције, препоручује се физичка активност у трајању од најмање тридесет минута пет пута недјељно, избјегавање цигарета и алкохола, као и црвеног меса и шећера, избалансирана исхрана пуна масне рибе и воћа и поврћа, редовна контрола крвног притиска, холестерола и шећера, као и смањење тјелесне тежине. Добра вјежба је и свакоднево рјешавање укрштених речи или склапања слагалице, као и одржавања друштвеног живота активним.

Извор: Б92, недељник.рс