latinica  ћирилица
20/07/2017 |  16:20 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Протести због убиства лава

Сина најпознатијег лава Зимбабвеа Сесила, чије је убиство изазвало бијес јавности широм свијета, такође су убиле ловокрадице.
Протести због убиства лава - Фото: Getty Images
Протести због убиства лаваФото: Getty Images

Из Националног парка Хуанге су изјавили да је Ксанда убио доктор Ричард Кок који је такође упуцао и његовог брата 2015. године. Био је стар шест година и имао је неколико потомака.

"Данас смо сазнали да је прије неколико дана Ксанда, Сесилов син упуцан од стране доктора Ричарда Кока који је хтио да се хвали својим уловом. Кок је такође упуцао и Ксандиног брата, 2015. године који је тада имао само четири године. Имао је неколико потомака. Нажалост, оба Сесилова сина су након двије године доживјела исту судбину као и њихов отац", наводи се у саопштењу Националног парка.

Смрт његовог оца, лава Сесила била је главна вијест. Зубар Волтер Палмер из Минесоте пожелио је да на свом сафари путовању убије лава и за мету је одабрао величанственог Сесила, најпознатијег лава у Зимбабвеу. Лав је понађен одеран и обезглављен на ободима парка. Тринаестогодишњи лав носио је ГПС огрлицу у оквиру истраживачког пројекта Оксфорд универзитета. Утврђено је да је најприје погођен стријелом, а ловци су га затим пратили и убили из пушке.

Његово убиство изазвало је бијес јавности широм свијета, али и масовне протесте у којима су активисти за права животиња захтијевали најстроже казне за ловокрадице.

Извор: Агенције