latinica  ћирилица
21/07/2017 |  15:38 | Аутор: РТРС

Како да се храните здраво иако живите брзим темпом?

Технологија олакшава живот на разне начине. Због ње је живот и сложенији, ужурбанији и захтијевнији, што оставља веома мало времена за здрав начин живота.

Међутим, иронија је у томе да су нашем организму вјежбање и добра исхрана најпотребнији баш када смо под највећим стресом и са највише обавеза.

Прочитајте пет савјета како да останете здрави упркос ужурбаном начину живота:

1. Припремајте оброке унапријед: иако ово изгледа као још једна обавеза више у већ претрпаном распореду, припрема хране унапријед вам може уштедети много времена и спасити вас од напада глади. Покушајте да скувате неколико различитих јела током викенда и подијелите их у различите посуде како бисте могли само да их узмете и понесете током недјеље. Исто тако, држите ужину као што је орашасто воће, сушено месо и воће у кесицама одређене величине.

2. Саставите јеловник: одвојите 20 минута да саставите јеловник са брзим јелима које можете јести током недјеље. То значи да кад купујете храну, купујете оно што вам је потребно и кад је вријеме да се припреми вечера, већ знате шта ћете правити и шта вам је потребно.

3. Не заборавите доручак: балансиран и хранљив доручак ће вас обезбиједити за цијели дан и дати вам енергију и стабилан ниво шећера. Бирајте смутије паковане са свјежим воћем и чак и неким поврћем, или потопите преко ноћи овас ако немате времена.

4. Једите и држите састанке: пробајте да испланирате састанке уз ручак са клијентима или запосленима да бисте били сигурни да ћете јести у вријеме ручка. Или још боље, организујте шетњу до ресторана да бисте удахнули мало свјежег ваздуха и мало провјежбали. Избјегавајте да једете за радним столом, јер је превелико искушење да грицкате нешто а да тога нисте свјесни и да у томе претјерате.

5. Водите рачуна о уносу довољно течности: држите флашу воде на радном столу и пијуцкајте током цијелог дана. Допуњавајте боцу на најдаљој чесми како бисте направили кратку паузу и мало прошетали. Ограничите унос зашећерених енергетских и газираних напитака, јер вам од тога брзо скаче ниво шећера у крви а затим нагло пада, услијед чега постајете летаргични и непродуктивни. Такође додају непотребне калорије – а ако током већег дијела дана сједите за радним столом, нећете сагоријети те екстра калорије.

Извор: Данас.рс