latinica  ћирилица
24/07/2017 |  08:42 | Аутор: РТРС

Море ублажава артритис и астму

Када бирате дестинацију за одмор, водите рачуна о томе шта ће вам највише пријати.
Море - Фото: РТРС
МореФото: РТРС

Морска вода прија здравима, али такође помаже у лијечењу многих здравствених тегоба. Осим што ослобађа од стреса, такође опоравља плућа, ублажава артритис, смањује упале и лијечи кожне болести.

Морска со је богата минералима као што су магнезијум, калцијум, калијум и јод, због чега удисање морског ваздуха опоравља дисајне путеве и бронхије. Због тога многи тврде да се на мору "лакше дише".

- Ваздух у близини мора је засићен негативним јонима, што олакшава дисање и повољно делује на особе које болују од астме - рекао је доктор Џорџ Паркер са клинике Хеал Третмент у Лондону.

Због свог богатог састава, морска вода дјелује благотворно и помаже код дерматитиса, екцема и псоријазе. Калијум из морске воде може да подстакне лијечење многих кожних болести.

- Морска со има својства антисептика, због чега је благотворна код кожних алергијских реакција - навео је доктор Паркер.

Комбинацијом спорта и купања на мору можете се ослободити бола у леђима, смањити упале и ублажити артритис. Морско окужење идеално је за спортске активности попут пливања, роњења, аеробика у води и одбојке на плажи. Уз опуштање тела, овим се подстиче и ослобађање вишка течности из организма. Купање у морској води подстаћи ће функцију органа који филтрирају и излучују штетне ствари из организма, као што су јетра, бубрези и кожа.

Негативни јони

Морски ваздух садржи негативне јоне и озон, који подстичу дубоко дисање и пуне нас енергијом.

- Негативни јони оснажују имунитет, побољшавају концентрацију, смањују несаницу, депресију, главобољу и умор, повољно делују на људе са астмом и алергијама - наводи доктор Паркер. - Осим на мору, ваздух засићен негативним јонима можемо пронаћи у шумама, планинама, близу водопада и ријека.

Извор: Новости