latinica  ћирилица
24/07/2017 |  08:45 | Аутор: РТРС

Може ли хладно пиће да заустави мигрену?

Особа која доживи стрес у року од 24 сата имају већи ризик од напада мигрене, и требало би да узму превентивну терапију на вријеме, тврде научници са Харварда. Они су тестирали пацијенте како би покушали да утврде да ли је могуће предвидјети надолазећу главобољу на вријеме, и спријечити је лијековима.

Тестирање које су обавили подразумијевало је посматрање нивоа стреса који је особа доживјела дан раније. Пацијенти су углавном причали о стресу у оквиру 24 сата прије него што се појавио напад. Неки људи имају већи ризик од осталих, али до сада се напад главобоље није могао предвидјети са неком великом прецизношћу.

"Ова студија показује да је могуће прогнозирати појаву главобоље код особа које пате од мигрена", каже др Тим Хоул са Харварда.

Мигрена није само главобоља, већ подразумијева и друге симптоме као што су сметње вида, осјетљивост на свијетло, звукове или мирисе, осјећај да сте болесни уз често повраћање. Она је шеста на листи болести које онемогућавају нормално функционисање током дана. Већина оних који пате од мигрена имају нападе једном или два пута мјесечно. Више од 90 процената људи тада не може да функционише нормално, нити да ради.

Тим научника каже да модел прогнозирања користи или фреквенцију стресних догађаја или интензитет тих догађаја у предвиђању појаве напада. Иако је већина учесника студије описивала стрес као умјерен или мали, стрес је био најјачи дан прије појаве главобоље.

Ипак, потребно је урадити још испитивања како би овај модел био примјењиван. До тада, пацијентима је врло тешко да процјене када треба узети превентивну терапију, а тајминг је врло важан да би дјеловала.

Интересантно је да постоји теорија која каже да је добро попити ледено пиће брзо да би се зауставио напад мигрене у зачетку.

Неуролошкиња Стефани Вертрис са "Texas A&M College of Medicine" каже да ова "цака" не дјелује на свакога или не дјелује баш у свакој ситуацији, али да је могуће ублажити мигрену хладним пићем тј. методом "смрзавања мозга". И "смрзавање мозга" и мигрена дијеле исти механизам протока крви. То појачава проток крви кроз предњу мождану артерију, крв надире у мозак јер покушава да га загрије и тако смањује бол коју је проузроковала хладноћа.

За мигрене се вјерује да их покрећу промјене циркулације крви у мозгу. Не зна се како се то догађа, али није штетно појести сладолед или хладно пиће и тако покушати да се ублажи мигрена.

Извор: Nedeljnik.rs