latinica  ћирилица
28/07/2017 |  08:46 | Аутор: РТРС

Пет начина да убрзате метаболизам

Вјежбате и пазите на исхрану, али како вријеме пролази, све вам је теже да одржите идеалну тежину. Зашто се то дешава?
Храна - Фото: Screenshot
ХранаФото: Screenshot

Истраживања су показала да између 6. и 18. године потрошња калорија у мировању (базални метаболизам) опадне за невјероватних 25 одсто, а послије 20. године за 2 до 3 процента у свакој деценији живота.

Срећом, постоје начини да се природно успоравање метаболизма одложи, а све што је потребно јесте да уведете неке ситне промјене у свој животни стил.

Сагорите масти

Пошто се маст сагорјева у мишићима, потребно је да активирате што већи број мишићних влакана. Скорашња студија је показала да "нервчици", људи који немају мира и стално журе, потроше чак 352 калорије више у току дана од оних који то не раде.

Повећањем свакодневних активности које не спадају у тренинг, али сагорјевају масти, као што су ходање, стајање, цупкање – потрошићете више калорија, убрзати метаболизам и лакше одржавати тежину.

Мали, чести покрети могу да имају значајан утицај на вашу комплетну дневну активност. Такође, интензивни тренинзи су веома битни.

Интензивније трчање сагорјева више калорија од лаганог трчања и у вријеме послије тренинга. С друге стране, дуго и лагано трчање повећава потрошњу масти.

Честим варирањем тренинга повећаћете сагорјевање калорија прије и послије трчања, позитивно ћете утицати на метаболизам, а ваш програм тренинга ће бити свјеж и уравнотежен.

Почните да једете

Посматрајте своје тијело као машину којој је потребно доста уља да би радила, а то уље је храна. Зато почните да једете.

Тиме не само да ћете убрзати метаболизам, већ ћете и стабилизовати ниво шећера у крви и избалансирати ниво хормона у тијелу. Стручњаци савјетују да почнете да једете око сат времена након буђења, а затим свака три до четири сата како би се метаболизам убрзао. Престаните да једете сат времена прије спавања.

Навалите на протеине

Протеини убрзавају метаболизам много брже него масти или угљени хидрати. Жвакање, грицкање и варење хране захтјева одређену енергију и може да сагори и до 30 одсто калорија које се налазе на вашем тањиру. Што је храна комплекснија, више калорија ћете сагорјети.

Још једна добра страна протеина је и то што садрже аминокиселину под називом леуцин која спрјечава губитак мишићне масе када сте на дијети.

Пијте воду

Истраживања су показала да људи који пију осам чаша воде дневно имају 12 пута бржи метаболизам од оних који уносе мање количине. Желите да изгубите 3 килограма годишње? Пијте сваки дан пола литра воде прије доручка, поручују стручњаци са Универзитета у Вирџинији.

Тренирајте

Укључите два до три тренинга снаге у свој недјељни програм – повећаћете мишићну масу и тако сагорјевати бар 50 калорија више у току дана. Још важније је то што ћете одржати мишићну масу док будете старили, што одржава и добар метаболизам. Развијање мишићне масе је као штедња за старост - тек касније у потпуности искоришћавате све њене предности.

Извор: Б92