latinica  ћирилица
29/07/2017 |  08:55 ⇒ 11:34 | Аутор: РТРС

Научници успјешно генетски модификовали људски ембрион

Научници америчког Универзитета у Орегону успјели су да модификују гене људског ембриона.
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths) -
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths)

Технологија коју су примјенили у манипулацији генима људског ембриона требало би да омогући развој нових терапија за тешке урођене деформитете.

Ово није први пут да су научници успјели да модификују људски ген, али досад нико није успио да тако нешто изведе с таквом прецизношћу и ефикасношћу.

Прије двије године Кинези су тврдили да им је пошло за руком да замијене гене људског ембриона али нису били 100 одсто успјешни у експерименту.

"Људске гене смо модификовали технологијом "CRISPR" која ће због брзине и ефикасности помјерити границе у генетској медицини. "CRISPR" ради попут молекуларних маказа које могу селективно да одвоје нежељене дијелове гена и замијене их новим дијеловима ДНК", рекао је директор Универзитета у Портланду Шукрат Миталипов, преноси Индепендент.

Многе земље су забраниле спровођење свих врста истраживања која укључују генетску модификацију, али научницима у Орегону дозвољено је експериментисање све док не користе државни новац и не развијају у потпуности замјенску серију ДНК-а. Они су након неколико дана уништили ембрионе које су модификовали.

Детаљни резултати истраживања са Универзитета у Орегону биће ускоро објављени.

Извор: Агенције