latinica  ћирилица
01/08/2017 |  10:31 ⇒ 10:46 | Аутор: РТРС

Распад Југославије инспирисао аутора за "Игру престола"?!

Творац фантазије о игри престола Џорџ Рејмонд Мартин освојио је свијет интригантним ликовима и комплексном радњом романа "Игра престола".
Игра престола -
Игра престола

Бројне су теорије о томе колико је Мартина надахнуо средњи вијек за причу коју досад нико није написао, а једна каже како је био инспирисан распадом Југославије.

Мартин је прву књигу о борби за престоље написао између 1991. и 1996. године када се ратовало на просторима бивше СФРЈ. Амерички медији су у великој мјери пратили тадашња дешавања у Југославији.

Различити народи и културе

Према неким "теоретичарима", Мартин је земље и народе Вестероса у књизи упоредио с онима на овдашњим просторима.  Седам краљевстава у његовој причи, наводно, представљају републике у бившој Југославији, заједно са Косовом и Метохијом. Сви народи имају различите културе и карактеристике.

Према тој теорији, Ланистери су Словенци, плавокоси и богати људи који мисле да су бољи од осталих. Краљевство Тајрела који имају богату и плодну земљу пореди се са сјеверном Хрватском. С друге стране, Грејџојеви су Далматинци који су описани као људи с мора који поштују само једни друге, а остале сматрају слабијима.

Планинска земља The Vale у "Игри престола" пореди се са Црном Гором гдје су синови на првом мјесту. При томе је и једнима и другима соко национални симбол.

Тако је и Dorna Македонија земља гдје живе згодни тамнокоси људи који говоре другачијим језиком него остали у сусједним краљевствима.

Роберт Баратеон као Тито

Босна и Херцеговина се повезује с кућом Баратеона гдје живе велики, сретни и темпераментни људи који воле јести, пити и побити се. Једини прилаз мору који Баратеони имају је Storm's End који је повезан са Неумом. Роберт Баратеон је описан као Јосип Броз Тито чијом смрћу почиње распад Југославије.

Краљевство породице Старк на сјеверу је повезано са Србијом гдје живе поносни људи и борци. Дивљаци иза Великог зида сматрају се Албанци са Косова.

Војводина је повезана са Riverlandom гдје живе људи који се желе држати даље од ратова.

Мартин никад није потврдио да га је за фантастичну причу инспирисала Југославија. Једном приликом је само рекао како га је заинтригирао распад Југославије. Највећи утицај на њега, како је навео, имали су германска митологија и "Господар прстенова".

Извор: Агенције