latinica  ћирилица
07/08/2017 |  16:53 | Аутор: РТРС

Повратак Моби Дика – кит ударио и избацио чамац из воде

Грбави кит ударио је у чамац код острва Витсандејс у Квинсленду, избацујући га из воде у тренутку када се на њему налазило седам људи, од којих је двоје остало без свијести и са повредама главе.
Чамац који се сударио са китом и капетан Оливер Галеа - Фото: РТС
Чамац који се сударио са китом и капетан Оливер ГалеаФото: РТС

Истина, кривац за превртање чамца са седам људи на њему није уљешура, као што је то у популарном роману Моби Дик био, али је прича слична.

Са осам копчи на челу, капетан Оливер Галеа рекао је да је срећа што је чамац од алуминијума, а не од фибергласа, што их је донекле заштитило од ударца великог сисара.

Пецарошки чамац се враћао у Ерли Бич након пецања код острва Глостер, када их је кит налетио на њих и читав чамац избацио из воде.

Галеа је испрва мислио да је ударио у неки плутајући предмет који је остао од недавне олује, пошто није видео ниједног кита током пловидбе.

"Нигдје није било никаквих знакова китова. Био је ово риједак изненадни блиски сусрет", истакао је капетан.

Један од путника рекао је да је након ударца видео кита како наставља своје путовање. Посада је успијела некако да доплови до Ерли Бича, гдје су капетана и још три особе пребачене у болницу.

Осим Галее, који је претрпио повреду главе, једна особа је имала сломљену јагодичну кост, друга две сломљена ребра, а трећа фрактуру носа.

Извор: РТС, АУСТРЕЈЛИЈЕН