latinica  ћирилица
12/08/2017 |  17:12 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Падавине стигле касно, неопходно улагање у системе наводњавања (ВИДЕО)

Врло високе температуре и недостатак падавина угрозили су комплетну пољопривредну производњу. Према процјенама ресорног министарства, принос кукуруза и соје биће умањен за 50 одсто. Временске прогнозе нису охрабрујуће, па ће, према свему судећи, ова година бити екстремно сушна. Озбиљна пољопривредна производња све више зависи од наводњавања. Улагање у системе за наводњавање дугорочно је опредјељење Владе Српске и једна од мјера помоћи пољопривредницима у превазилажењу штете од суше.
Суша - Фото: РТРС
СушаФото: РТРС

На појединим парцелама под кукурузом у Семберији , од сјетве је пало само 50 литара кише по метру квадратном, па су биљке скоро потпуно осушене, а достигле су тек половину очекиваног развоја. И на бољим парцелама очекује се 50 одсто просјечних приноса. Штете се могу избјећи само на пољопривредном земљишту које се наводњава, а таквог је у Републици Српској тек пет процената.

"Ако имамо системе за наводњавање ми имамо могућност да добијемо максималне приносе. Кад имамо максималне приносе имамо и неку добит.  Уз добре системе за наводњавање имамо могућност на већини парцела да искористимо и други усјев", истакао је агроном Никола Богдановић.

Влада Републике Срспке обезбиједила је кредит Свјетске банке од 40 милиона марака за изградњу система за наводњавање. Из ових средстава раде се пројекти наводњавања у Братунцу на 436 хектара, Требињу 869 хектара, Љубињу 250 хектара. Раније је инвестирано 5,8 милиона марака у системе за наводњавање 826 хектара земљишта у Пелагићеву и Новом Селу код Бијељине. На ПД „Семберија” обезбијеђена је хидрантска мрежа за наводњавање 600 хектара, од чега је на двије трећине постављена и надземна мрежа за заливање усјева.

Пољопривредник Бранимир Андрић из Пучила опредијелио се за куповину тифона за заливање који су му ове године спасили производњу кукуруза, соје и дувана. Он истиче да нема стабилне пољопривредне производњеу без инвестиција.

"Подстицати текућу производњу је тренутна помоћ, док су  инвестиције оне које ће производњу довести до самоодрживости и конкурентности", додао је Андрић.

Пољопривредницима је куповина тифона и цијеви за заливање велика инвестиција, па многи ипак немају наводњавање на својим њивама чак и у Семберији гдје је вода лако доступна.

За суфинасирање система за наводњавање у износу до 40 одсто вриједности на појединачним газдинствима ресорно министарство је прошле године издвојило 280.000 марака. У току је и припрема техничке документације за пројекте наводњавања по 1.200 хектара пољопривредног земљишта у Поткозарју и Лијевче пољу.

Александар Мацановић, портпарол Министарства пољопривреде, нагласио је да је завршена израда главног пројекта за канал Врбас – Осорна ћиме ће, како је истакао бити обезбијеђено извориште за наводњавање на 14.500 хектара пољопривредног земљишта.

У оквиру сета мјера помоћи пољопривредницима за превазилажење штете од суше Влада Српске је најавила усмјеравање додатних пет милиона конвертибилних марака из клириншког дуга за капитална улагања, прије свега, за системе за наводњавање.